Gå til sidens hovedinnhold

Slik styrkes beredskapen

Forvirring om økt grensekontroll får politiet til å presisere hvilke regler som gjelder.

- De som er på reise skal ikke bekymre seg for at de ikke får komme tilbake til Norge, understreker Politidirektoratet på politi.no lørdag.

SISTE: - Ingen endring i trusselbildet

Fra Politidirektoratet får Nettavisen lørdag bekreftet at vanlig ID som bankkort og lignende er tilstrekkelig. Man må ikke ha pass.

Se Nettavisen LIVE her eller nederst i artikkelen for de siste oppdateringene om terrortrusselen

Fredag valgte man delvis å gjeninnføre grensekontrollen på indre Schengen-grense, men det har vært usikkerhet rundt hva dette innebærer i praksis.

Politidirektoratet skriver i en presisering lørdag at politiet gjennomfører økt personkontroll på territoriet inkludert nasjonale grenser.

«Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge».

Kontrollen det er snakk om utføres av norsk politi i Norge, og politiet har ikke anmodet andre land og/eller aktører om bistand til kontrollaktivitet, heter det fra Politidirektoratet.

Fotballlag fikk trøbbel

For fotballaget Fart fra Hamar viste det seg imidlertid at bankkort med bilde ikke var nok når de skulle ta fergen hjem fra Dana Cup, skriver Dagbladet. De ble holdt igjen på fergeterminalen i Frederikshavn i flere timer sammen med andre reisende i samme situasjon. Saken løste seg ikke før kapteinen på fergen Stena Saga grep inn og sa at fotballungdommene fikk bli med til Oslo, melder VG.

- Dette er jenter fra 13-17 år og alle har bankkort. Noen av oss har til og med kopi av passene våre, men vi slapp ikke gjennom, sa lagleder Øystein Kristiansen. Han opplyste at alle passasjerer som ikke hadde pass ble tatt ut til siden og måtte vente.

Ekstra mannskaper
Regjeringen godkjente fredag kveld politiets anmodning om å bruke ressurser fra Forsvaret til å håndtere trusselsituasjonen mot Norge. Regjeringen har dermed godkjent at politiet kan disponere bevæpnede soldater ved behov, meldte www.nrk.no

Forhøyet beredskap

Politiberedskapen er forhøyet etter at politiet onsdag 23. juli mottok informasjon om at noen planlegger å gjennomføre en aksjon mot Norge.

Etter Politidirektoratets operasjonsordre torsdag har politidistriktene innkalt ekstra mannskaper og økt sin kapasitet. De fleste politidistriktene har også satt stab og forsterket operasjonssentralene.

Se de løpende Twitter-meldingene fra politidistriktene her

Økt bevæpning

En del av tiltakene som nå er iverksatt, vil være synlige for folk flest, blant annet ved at politiet er synlig til stede på grenseoverganger, på togstasjoner og flyplasser. Politifolkene som er kalt ut i forbindelse med terrortrusselen er i stor grad er bevæpnet. Beredskapstroppen er satt i høyere beredskap enn vanlig.

Har varslet EU

Fredag kveld opplyste Politidirektoratet at politiet har varslet EUs organer og andre Schengen-stater om delvis gjeninnføring av grensekontroll på indre Schengen-grenser i Norge.

Se meldingen politiet la ut klokka 20.45

Trafikk over indre grenser omfatter fly eller ferger mellom Norge og andre Schengen-land samt landegrensen mellom Norge og Finland og Norge og Sverige.

Du må legitimere deg

- På steder og til tider hvor politiet gjennomfører kontroll, må reisende kunne legitimere seg og bekrefte sitt lovlige opphold i Norge. I forbindelse med utøvelsen av kontroll må det påregnes at passeringen av grensen vil ta noe lengre tid enn i normalsituasjonen, heter det på politi.no.

Dette er tiltakene i distriktene:

Dette er åpen informasjonen fra Politidirektoratet om noen av tiltakene som er iverksatt rundt om i distriktene:

* Oslo politidistrikt har hevet beredskapen og det vil være mobile uniformerte og sivile politi- enheter til stede på knutepunkter og ved enkelte sentrale objekter. Det samme gjelder Nordre Buskerud politidistrikt.

* Politiet i Østfinnmark har på bakgrunn trusselen iverksatt skjerpet grensekontroll.

* I Østfold politidistrikt vil publikum primært merke den økte beredskapen ved at politiet har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, E6 og E18 og Moss Lufthavn Rygge.

* Sunnmøre politidistrikt har styrket det lokale samarbeidet med Avinor i tilknytning til Ålesund Lufthavn Vigra, det lokale havnevesenet og andre sentrale samarbeidspartnere, opplyser fungerende politimester i Sunnmøre politidistrikt, Ingar Bøen.

* Vestfold politidistrikt har økt kontrollen ved Sandefjord Lufthavn og fergeterminalene i Sandefjord og Larvik.

* Politimester i Midtre Hålogaland sier at det mest synlige beredskapstiltaket for innbyggerne vil være politi ved grenseovergangen på Bjørnfjell, Harstad/Narvik lufthavn Evenes samt Ofotbanen.

* I Rogaland politidistrikt vil befolkningen merke økt beredskap ved synlig politi på Stavanger lufthavn, Sola, i Risavika og på Gladmaten opplyser stabssjef Egil Eriksen.

Stengte luftrom over Bergen

Lørdag ble det også kjent at luftrommet over Bergen sentrum er stengt. Det bekreftet politiet i Hordaland overfor TV 2 .

- Det får ingen konsekvens for flytrafikken, sier flyplasssjef ved Bergen lufthavn, Aslak Sverdrup, til BA.no.

Klokken 1235 kommer stabssjef Gustav Landro med følgende uttalese.

- Politiet har anmodet Avinor om flyforbud over det sentrale Bergen. Hensikten er å få kontroll over det ukontrollerte luftrommet over Bergen. Bakgrunnen er den økte trusselsituasjonen vi har hatt siden torsdag. Det er viktig å få presisert at det ikke endringer i trusselvurderingen. Flyforbudet gjelder ikke luftambulanser, SAR, militæret og politiet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til TV 2 at det store antall droner har vært til bekymring for hordalandspolitiet.


Se informasjon fra noen av direktoratene her:

Luftfartstilsynet

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Helsedirektoratet

Kystverket

Nasjonal sikkerhetsmyndighetKan øke beredskapen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård gjentok fredag at politiet ikke vet når et eventuelt terrorangrep vil skje, og at de leter etter terrorister som de ikke vet hvem er.

- Vi forbereder oss på å stå i dette over noe tid. Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, men det kan bli en del dager og vi må forberede oss på det, sier Humlegård.


Nettavisen LIVE om terrortrusselen og beredskapen med de siste oppdateringene fra Politidirektoratet, Kriseinfo og PST:

HTML EMBED

    POLITI-TWITTER: Se også løpende Twitter-meldinger fra politidistriktene og politietatene her

    HTML EMBED
    !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

    Kommentarer til denne saken