Gå til sidens hovedinnhold

Slik truet de Manglerud Star

Manglerud Star ga seg ikke så frivillig som det kunne virke.

Tirsdag tok Kjell Roar Kaasa og Sondre Kåfjord hverandre i hånden og smilte for kameraene under en pressekonferanse i Manglerudhallen.

Manglerud Star (MS) hadde nettopp annonsert at klubben ikke lenger vil spille med Ansvarligspill.org på drakten. Norges Fotballforbund (NFF) vant krigen, selv om MS vant kampen hos Byfogden.

Fortsatt i trøbbel
Men forholdet mellom MS og NFF er ikke veldig hjertelig. Oslo-klubben vet fortsatt ikke hvordan den skal skaffe penger til videre drift og NFF mangler enten midler eller vilje til å hjelpe.

- Vi kan ikke drive lenger, det er det som er realiteten, sier klubbleder Tom Arne Nyborg til Nettavisen.

Han forteller at klubben trenger et par millioner kroner på å komme over kneika. En kneik som egentlig ikke var der - før det årlige tilskuddet på 1,2 millioner kroner fra spilleautomatinntektene forsvant med automatforbudet.

Pengemangelen gjorde at MS inngikk en sponsoravtale med Ansvarlig Spill.org, en nettside som spillselskapene Betsson, Expekt, Ladbrokes og Unibet bruker til å formidle sitt budskap.

- Jeg tror støyen fra denne saken her vil gjøre at ingen andre klubber vil utsette seg for det samme, sa fotballpresident Sondre Kåfjord til Nettavisen tirsdag.

Sponsorer trakk seg
Ifølge kilder Nettavisen har snakket med besto den «støyen» av langt mer enn skarpe kommentarer i media.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund truet offentlig med å kaste klubben ut av Idretts-Norge.

- Hvis dette er det eneste språket disse lederne i Manglerud forstår, må vi eventuelt vurdere rødt kort i neste omgang. Nå leker ikke vi butikk lenger. Nå er det alvor, sa Andersen til TV 2 tidligere i år.

Partner Halvor Manshaus i Advokatfirmaet Schjødt tviler på at idrettsledelsen kunne iverksatt dette. Rettsapparatet har tross alt konkludert med at Manglerud Star ikke har brutt noen lover.

- Man kunne med rak rygg ha kjempet mot en eksklusjon, og her ville man nok fått bred støtte. Men en sånn prosess ville blitt en avsporing for klubben, som har som øverste målsetting å spille bra fotball. Det viktige for klubben hadde kommet helt i skyggen av en slik intern strid. En slik kamp hadde til syvende og sist ikke gavnet idretten som sådan, sier Manshaus, som representerte MS hos Byfogden.

Likevel manglet det ikke på virkemidler.

NFFs infosjef Roger Solheim bekreftet ifølge Finansavisen 7. juni i sommer at forbundet hadde snakket med Manglerud Stars øvrige sponsorer. Dette førte til at hovedsponsoren Thon - som samarbeider med NFF om byggingen av et hotell ved Ullevaal stadion - trakk sin støtte.

- Det stemmer ikke. Vi har ikke lagt noe press på noen samarbeidspartnere når det gjelder deres engasjement i MS. Men når våre samarbeidspartnere henvender seg til oss for å høre om hva som skjer, så svarer vi. Men det er en viktig nyanseforskjell, sier Solheim til Nettavisen.

Lånegaranti i fare
Nettavisen er også blitt fortalt at Manglerud Star fikk klar beskjed om at NFFs garanti for klubbens lån på 15 millioner kroner ville bli trukket.

- Vi fikk beskjed av Oslo Fotballkrets om at dette skulle opp til vurdering i 2009. Den garantien kunne vi vel egentlig bare drite i, var beskjeden, sier en kilde i klubben.

Roar Eilertsen i Oslo Fotballkrets benekter dette overfor Nettavisen.

- Det er to helt forskjellige saker. Det som har med lånegaranti å gjøre, har med driftingen av hallene å gjøre. Det er denne problemstillingen uvedkommende. Vi snakket med Manglerud Star om to forskjellige saker. Den ene er den som nå er brakt til opphør på en bra måte og den andre er problemene knyttet til driftingen av hallen. Det vi sa, var at det var viktig for klubben å få orden på økonomien. Hvis det ikke var på plass, måtte vi se om det er fornuftig med denne lånegarantien, sier Eilertsen.

Personlig straff
MS leide selv inn en advokat for å se på hvilke andre sanksjonsmuligheter NFF hadde i sitt regelverk, og fant da ut at både bøter, pengeinndragelse og poengtrekk var mulige sanksjonsformer.

Regelverket til NFF åpner for å straffe klubber med bøter på inntil 500.000 kroner og enkeltpersoner med bøter på inntil 50.000 kroner.

- Det var ingen i styret som var veldig interessert i det, sier et styremedlem til Nettavisen.

Halvor Manshaus forstår godt at Manglerud Star til slutt ga seg i striden mot idrettsledelsen.

- Jeg vet at klubben ønsker å se stort på dette. De har kjørt diskusjonen og føler at man har fått utrettet en hel del. Man har fått fram at breddeidretten har et problem med finansiering generelt, samt den ekstreme sårbarbarheten som ligger i avhengigheten til midler fra spillmonopolet. Mange lå igjen med brukket rygg da automatene forsvant, og vi vet at spillmonopolet står under sterkt press. I en slik situasjon er det viktig å se på alternativene. Saken har utløst heftig debatt og hatt en klar dagsordenfunksjon. Jeg synes det er ganske voksent av MS å si at nok er nok, å stanse dette før forbundet går for langt, sier Manshaus til Nettavisen.

- Dårlig taper
Han mener at fotballforbundet fremstår som en dårlig taper.

- Man står overfor en ordning hvor anklager og dommer er én og samme. Jeg mener at en eksklusjon av fotballklubben under henvisning til at reklamen «skadet idrettens anseelse» ville utgjøre et misbruk av idrettens selvdømmeordning. Det var forbundet som rettsliggjorde saken og trakk inn Lotteritilsynet, og forbundet fremstår her som en dårlig taper, mener MS-advokaten.

Men det problemet som startet hele konflikten, er fortsatt der. Manglerud Star er, sitt nye og noe anstrengte vennskap med NFF til tross, i økonomisk trøbbel. Og dette kommer til å få konsekvenser for treningstilbudet til klubbens medlemmer.

- Nå må vi kutte ned på treningstimene til barna i klubben og selge disse timene til bedrifter. Vi har ikke noe annet valg, sier Tom Arne Nyborg.

Kommentarer til denne saken