Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du at dette skjer

Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge.

I vinterferien valfarter flere tusen nordmenn til hyttene sine. Det flere glemmer er brannsikkerheten, men det er påbudt med fungerende røykvarsler og slokkemiddel på hytta, akkurat som hjemme.

Samme krav som hjemme
Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge. Husk derfor at det stilles samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme hos deg selv.

- Det er påbudt å ha minst én fungerende røykvarsler i hytter og fritidsbolig, i tillegg til manuelt slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger, skriver brann- og redningsetaten på Oslo kommunes hjemmesider.

Utleier har ansvar
For de som leier hytte eller annen fritidsbolig er det nyttig å vite at utleier har ansvar for å utføre risikovurdering og ha rutiner som ivaretar brukernes sikkerhet, blant annet med regelmessig kontroll og vedlikehold av utstyr. Leietakerne bør kunne forutsette at boligene er sikre og trygge med røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier i orden.

- Likevel: Når du leier hytte bør du selv ta med batteri til røykvarsleren i tilfelle dette mangler. Selv om det er utleiers ansvar, er din sikkerhet viktigst. Send heller regningen på batteriet til utleier. Det finnes også reiserøykvarslere på markedet, skriver Oslo kommune.

Sjekklista for trygg hyttetur
Hvordan blir hyttelivet mest brannsikkert? Her er brann- og redningsetatens sjekkliste for hytteturen:

- Har du installert røykvarsler på hytta? Husk å ta med batteri.

- Har du brannslokkeapparat eller husbrannslange på hytta?

- Ha mobiltelefon lett tilgjengelig, slik at du kan ringe etter hjelp hvis det oppstår en nødsituasjon. Sjekk mobildekningen og husk nødnummeret til brannvesenet: 110

- Sjekk at fyringsanlegget er montert etter produsentens anvisninger og at skorsteinen er intakt. Spør fagfolk.

- Sørg for regelmessig feiing av skorsteinen.

- Sjekk at kokeanlegget er i god stand. Har du propananlegg, sjekk at det ikke er lekkasjer på slanger, rør eller koblinger.

- Har hytta innlagt strøm, sjekk at det elektriske anlegget og elektriske apparater er i god stand. (ANB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken