Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du krangling i påsken

Påskeferien er ikke alltid like idyllisk. Her er ekspertenes tips til hvordan du unngår krangling.

(SIDE2): Påskeferien kan by på mange utfordringer, både i forhold til partneren og resten av familien. Man omgås mer enn vanlig og tilbringer gjerne tid på små og intime hytter.

Men hva gjør man for å unngå konflikter og irritasjon i påsken? Vi spurte ekspertene.

Stor overgang
- Man kommer tett på hverandre i påsken, og for mange kan denne overgangen være stor, sier familieterapeut Lars H. Fengsrud, ved Familiehjelp til Side2.

Om man i tillegg har forventninger som ikke blir oppfylt kan det lett oppstå konfliktsituasjoner.

- Man tenker ofte forskjellig og tar ting for gitt. Den ene parten vil kanskje gå lange skiturer, mens den andre vil slappe av og ikke gå så langt. Man må vite hverandres behov. Kommunikasjon er viktig, forklarer Fengsrud.

Utfordring
FamilieterapeutKari E. Holter er enig i at påsken kan by på mange utfordringer.

- Det er særlig utfordrende hvis det fra før av er et noe problematisk forhold mellom partene som skal feriere sammen, sier hun til Side2.

Ofte kan tradisjonene og hvordan man er vant til å tilbringe påskeferien føre til både konflikter og utfordringer.

- Å tilbringe ferien sammen med svigerforeldre og sviger familie på en trang og primitiv hytte, kan være utfordrende for en som verken er vant til å feriere på denne måten, eller som ikke har det beste forholdet til sin svigerfamilie, fortsetter hun.

Mange årsaker
Det kan være mange årsaker til at problemer oppstår under slike ferier. Ulike tradisjoner, ønsker og behov er ifølge Holter de vanligste årsakene til at problemene oppstår. I tillegg spiller forventninger også inn.

- Årsaken til problemene kan være at man har store forventninger til lykke og hygge, og opplever at det slett ikke ble sånn. Når svigermor tar styringen over sønnen, barnebarnet, rutiner og det meste. Eller når voksne barn kommer med sine familier og regner med å bli oppvartet av sine foreldre eller svigerforeldre, sier Holter.

Alkohol virker inn
Ofte blir alkohol også konsumert i større grad i ferier, og det kan føre til en eskalering av problemene.

- I ferier drikker man ofte mer alkohol enn vanlig. Da kan gamle reaksjoner få nytt og sterkere uttrykk, og det man ikke ville ha sagt i edru tilstand, blir likevel sagt. Det kan også være problematisk for barn å oppleve at foreldrene eller besteforeldrene endrer væremåte etter å ha inntatt alkohol, forklarer Holter.

Kulturforskjell
Også kulturforskjeller i ulike familier har en innvirkning på hvordan man opplever ferien og hvilke forventninger man har. Holter understreker at det å tilpasse seg er svært viktig.

- I parforhold gjelder det å gi og ta. Her kan det ikke være slik at den enes familiekultur skal bli rådende, dersom den andre ikke ønsker det. Da vil det bli mistrivsel, som igjen gir problemer. Da har man ikke det beste utgangspunktet for en hyggelig familieferie, avslutter Holter.

Lars Fengsruds tips for en konfliktfri påske:

 • Avklar på forhånd hva man selv og partneren ønsker for påskeferien.
 • Kose seg.
 • Koble av - ikke ta med mobil og andre stressfaktorer.
 • Kommuniser.
 • Sett av tid i forkant til å prate sammen.
 • Plei forholdet.

Kari Holters tips til en konfliktfri påske:

 • Tross ikke gjennom dine ønsker, uten å høre på partneren din.
 • Avtal at dere annenhver påske deltar på hverandres familietradisjoner, eller del påsken i to ved å gjøre begge deler. Da er det enklere å holde ut dersom du i utgangspunktet synes det er utfordrende.
 • Planlegg påsken i god tid; både lengde, innhold, gjøremål, fellesskap og alenetid.
 • Forbered deg på hvilke vanskelige situasjoner som kan oppstå. Tenk ut en fornuftig handling i forhold til situasjonen.
 • Unngå å irritere deg over alt! Ta deg heller litt alentid, eller ta en tur med partneren hvis problemene blir for dominerende.
 • Bland deg ikke inn i din sønns eller datters familieliv, barneoppdragelse eller matlaging, om de selv ikke ber om det. Aksepter at de gjør det på sin måte og se nytten av deres selvstendighet.
 • Ta et fellesmøte i forkant for alle som skal feriere sammen. Lag avtaler hvordan dere skal ha det med hensyn til ansvar og oppgaver for innkjøp, matlaging, tilberedning, rydding, oppvask, turer osv. Lag noen klare kjøreregler!

Les mer om samliv her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!