Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du spyfella

Omgangssyken herjer flere steder i Norge. Slik unngår du å bli syk.

Vinter betyr høysesong for snufsing, men også for oppkast og diaré.

For øyeblikket ligger mange nordmenn syke. Og flere vil det bli.

- Det har nå begynt å komme utbrudd av omgangssyke. Det er jo ofte en vintersykdom, sier overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Nettavisen.

- Ikke spesielt farlig
Omgangssyke får du når du blir smittet av det såkalte noroviruset.

Symptomene er som de fleste kjenner, nemlig akutt oppkast, diaré, kvalme og magesmerter. Noen får også influensalignende smerter som feber og verking i kroppen. Viruset er veldig smittsomt.

- Trøsten med dette er at det er en plagsom sykdom, men ikke spesielt farlig. Selv alvorlig syke mennesker har ikke noen særlig økt risiko for å dø på grunn av dette, sier Iversen.

Overlegen forteller at det er typisk for et slikt utbrudd at det plutselig kommer, og at det er mange som blir syke i løpet av kort tid. Etter å ha blitt smittet blir man raskt syk, men omgangssyken varer vanligvis bare i ett eller to døgn.

- Det smittes først og fremst ved direkte kontakt med smittestoffet, at du ved andres oppkast og diaré får det på dine hender og så tar du deg til munnen og blir smittet det på den måten, sier han.

- Hele familier smittes
Ofte blir hele familier smittet av omgangssyke omtrent samtidig. Noe som ofte er vanskelig å unngå, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Hvis du får det inn i familien din så går det sin seiersgang i hele familien, for du vil hjelpe til og hvis du skal gi omsorg når noen driver og kaster opp så vil du i en hjemmesituasjon ha vanskeligheter med å beskytte deg godt nok. Så sjansen for å bli smittet er ganske stor, sier Iversen til Nettavisen.

Når noen kaster opp så kommer det en sky med smådråper, og hvis man da er i nærheten av noen som er veldig plaget av omgangssyke så kan man lett bli smittet.

- Så hvis man greier seg selv ville det være det beste for å unngå smitte, sier overlegen.

- Hjemme to dager ekstra
Rådet fra Folkehelseinstituttet er enkelt:

- Vær pinlig nøye med håndhygienen, særlig før du putter fingrene i munnen og før matlaging og spising, sier overlege Iversen.

Barn bør holdes unna barnehagen, og spesielt de som jobber med næringsmidler og i helsevesenet, bør holde seg hjemme mens viruset herjer.

- Barnehagebarn, helsepersonell og de som jobber med næringsmidler bør dessuten holde seg hjemme i to døgn etter at man er blitt frisk, fordi viruset er i avføringen et par dager etterpå. Det er derfor veldig viktig å være nøye med hygienen etter å ha vært på do, sier Iversen.

Skolebarn kan fint dra tilbake igjen til skolen når oppkasten har gitt seg og man har fått kontroll på avføringen sin igjen.

- Det er klart at hvis det blir et utbrudd i en barnehage så er det mange som blir smittet. De minste er ikke like flinke med hygienen som de større skolebarna etter å ha vært på do, sier overlegen til Nettavisen.

- Ikke influensa ennå
I tillegg til omgangssyke er det mange som for tiden ligger syke med rennende nese. Men influensa har de færreste, ifølge Folkehelseinstituttet.

- De færreste av dem som er borte i dag har influensa. De har sannsynligvis en eller annen luftveisvirus eller hoster og er helt satt ut. Noen får også feber, sier Iversen.

Han forteller at de bare har påvist enkelte sporadiske tilfeller av influensa, hos enkeltpersoner.

- Men det er sånn som vi til og med kan se om sommeren, at det er en eller annen som får påvist influensa, sier Iversen, som tror mange kaller de influensa selv om det ikke er det.

- Man føler seg litt veik, og hvis man sier man er borte fordi man er forkjølet så må man liksom slå til med noe ordentlig og sier det er influensa, sier han.

- Nys i armkroken
Også luftveisinfeksjoner er typisk for årstida. Folkehelseinstituttet råder folk til å holde seg hjemme dersom de har en jobb der de utsetter andre for smitte, for eksempel hvis du sitter i kassa på Rimi og du nyser og nesa renner.

- Det eneste vi gir råd om er å prøve å unngå å spre smitte til alle rundt deg. Når det gjelder forkjølelse så er det ellers ingen dokumenterte råd når det gjelder mange, så gjør det som virker best for deg, sier Iversen.

For å unngå å smitte andre bør du vaske være nøye med håndvasken.

- Nyser du så har du hendene fulle av virus, så vask hendene. Det andre er å holde seg for munnen når du nyser og hoster, og gjerne at du nyser inn i armkroken enn i hånda som du hilser med, sier overlegen.

Hva er dine råd ved omgangssyke eller forkjølelse? del dine råd med andre lesere i kommentarfeltet under!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken