I perioden 1984 til 1998 scoret Rashidi Yekini 37 mål på 58 landskamper for Nigeria. 15 år senere står dette fortsatt som målrekord for nasjonen.

Yekini er regnet som en av Nigerias beste spillere gjennom alle tider, og karrieren hans varte fra 1981 til 2005. Han var innom totalt 14 klubber i disse årene.

Av mer kjente klubber spilte han blant annet for Vitoria Setubal, Olympiakos, Sporting Gijon og sveitsiske Zürich.

Han spilte for Nigeria i to VM-sluttspill og ble toppscorer da nasjonen sist gikk til topps i afrikamesterskapet, i 1994. I 2013 har Nigeria igjen sjansen til å vinne turneringen.

Døde i 2012
Skulle det gå slik, vil imidlertid ikke Nigerias målkonge få oppleve dette. Den tidligere spissen døde nemlig i 2012. Yekini ble syk i 2011 og hadde slitt med denne sykdommen i lengre tid da han døde den 4. mai 2012 i fødebyen Ibadan.

Rashidi Yekini ble bare 49 år gammel. Nigerianeren hadde kjempet mot en bipolar lidelse, depresjon og et uidentifisert nevrologisk syndrom i året før han gikk bort.

Den tidligere fotballhelten skal ha blitt hastet til sykehus av familien i timene før han mistet livet, men skal angivelig ikke ha fått optimal behandling av legene på sykehuset.

- Vi gjorde det beste vi kunne for å redde livet hans, men han fikk ikke VIP-behandling. Ingen i familien hans hadde gitt oss beskjed om hvem han var, sier sjeflege Dr. Gbenga Ogunshina.

I ettertid av dødsfallet gikk det en stor debatt i Nigeria om man burde ha gjort mer for den tidlige fotballhelten. Tidligere Arsenal-spiller Nwankwo Kanu var av dem som mente det.

- Hvor var alle da han trengte dem? Han ga alt for sitt land. Yekini led og døde som et foreldreløst barn. Nå er alle triste, men hvor var de da han var syk? spør Kanu.

- Ikke spør hva ditt land kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet ditt. Men hva skjer så når du har gjort alt du kan for landet ditt? Hvilket ansvar har en nasjon overfor sine helter? Rashidi Yekini burde ikke dødd på denne måten, sier Kanu videre.

- Selve symbolet
I løpet av karrieren fikk Yekini med seg både VM i 1994 og 1998. Fra sistnevnte år er bildet av spissen, som sto inne i mål og jublet mot nettet, et ikonisk minne.

Han scoret Nigerias første mål i et VM noensinne under mesterskapet i 1994.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I tillegg til dette ble han også toppscorer da Nigeria gikk til topps under afrikamesterskapet i 1994, og han fikk også med seg Seoul-OL i 1988 med nasjonen.

I 1993 ble spissen også den første nigerianer som ble kåret til Afrikas beste spiller. Dette var på en tid da stjerner som George Weah, Japhet N'Doram og Anthony Yeboah herjet.

Da budskapet om at Yekini hadde gått bort kom denne maidagen i 2012, ble det selvfølgelig mottatt med stor sorg i hjemlandet.

- Selv i dag har vi ikke en eneste spiss som kan måle seg med ham. For min generasjon var han selve symbolet på at vi kunne lykkes, sier tidligere stjerne Sunday Oliseh.

- Rashidi Yekinis opptredener under VM i 1994 og 1998 er et bevis på hvilke fantastiske kvaliteter han hadde som fotballspiller, legger den tidligere Nigeria-helten til.

Den «nye» Rashidi
Nigeria har opp gjennom årene produsert en rekke gode spisser, men som Oliseh påpekte er det enn så lenge ingen som har kunnet måle seg med scoringsmaskinen Rashidi.

Under vinterens afrikamesterskap har imidlertid Emmanuel Emenike måttet tåle å bli sammenlignet med helten. Emenike spiller til daglig i russiske Spartak Moskva.

Det er Nigeria-trener Stephen Keshi som mener at den 25 år gamle spissen nå er moden nok til å ta opp arven etter Nigerias fremste målscorer gjennom alle tider.

- Ikke alle vet hvor godt dette laget er. Det har stort potensial og kan oppnå mye. I Emenike ser jeg en spiller som kan følge i fotsporene til Yekini, sier han.

Spartak Moskva-spissen har nettet totalt tre ganger i afrikamesterskapet så langt, og vil nok også være på banen når Nigeria møter Mali i semifinalen.

- For noen år siden trodde jeg det var umulig å komme på landslaget. Men i dag er jeg veldig glad for å kunne være en del av dette laget, sier Emenike.

- Jeg er stolt over det jeg har oppnådd. Familien min er stolt av meg og fansen, både i Nigeria og resten av verden, er stolt av det jeg har gjort, sier spissen videre.

Gjenta bedriften?
Emenike har imidlertid lang, lang vei å gå om han skal utfordre målrekorden til Yekini på 37 fulltreffere. Så langt står han med fire scoringer på 13 landskamper for landet.

Mannen som ga spissen landslagsdebuten for to år siden, Samson Siasia, er en annen som likevel har stor tro på 25-åringen.

- Han har alle kvaliteter som skal til for å bli blant de beste spissene i verden. Han er en fantastisk spiss og det er derfor jeg ga ham sjansen på landslaget, sier Siasia.

- Jeg elsker engasjementet hans på banen. Han er også sterk og ikke minst rask. Han er en komplett spiss, som både scorer og skaper sjanser for andre, sier han.

Sist gang Nigeria gikk til topps i afrikamesterskapet var altså tilbake i nettopp 1994, da Yekini ledet laget til topps. I 2013 kan Emenike være sentral når nasjonen gjentar denne bragden.

Kilder: BBC, Sport 24, Nairaland.com, SuperSport, Wikipedia.