Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil de svindle deg

Hybel.no opplever rekordmange svindelforsøk. Slik opererer svindlerne...

Nettavisen har gjennom flere artikler skrevet om den vanskelige boligsituasonen i de store studentbyene i Norge. Bare i Oslo står 3000 studenter uten bolig.

Enkelte velger å bo i campingvogn, mens andre har sendt hundrevis av søknader uten å få svar. Eiendomsutivklere i Oslo ønsker å bygge studenthybler på vannet, men har foreløpig ikke fått tildelt stor nok kaiplass.

Rekordmange falske annonser
Daglig leder Christian Rasmussen i Hybel.no, som formidler hybler, leiligheter og bofellesskap i hele Norge, bekrefter at de i august opplevde rekordmange svindelforsøk.

- Jeg har ikke et konkret tall, men vet at antall svindelforsøk har økt hvert år siden 2009. Annonsesvindlere er en stor utfording og vi jobber hele tiden med å finne nye tiltak som kan redusere omfanget. Problemet er at svindlerne utvikler nye metoder i takt med at vi forbedrer våre egne systemer, sier han.

Rasmussen forteller at svindelproblematikken vokser i takt med at antall brukere av nettstedet øker. I august 2011 hadde nettstedet 150.000 unike brukere og den høyeste trafikken noensinne.

- Det er positivt med høye besøkstall, men dette fører også til flere falske annonser. I krigen mot annonsesvindlerne har vi nylig lagt inn et filter som hindrer at visse type annonser blir annonsert. Likevel er det umulig å kontrollere alt. Vi luker bort det vi kommer over og får inn mange tips fra studenter. Vi er også i dialog med Finn.no som sliter med de samme problemene. Der betaler faktisk svindlerne penger for å legge ut falske annonser, sier han.

Henriette forsøkt svindlet
Henriette Nyberg (21) fra Asker har flere ganger opplevd svindelforsøk i sin jakt på studentbolig. Hun ante imidlertid ugler i mosen og har aldri gått i svindelfella.

- Den første gangen jeg ble forsøkt lurt var i forbindelse med en hybel i Trondheim. Jeg fikk ganske enkelt et tilbud som virket for godt til å være sant, noe det også viste seg å være, sier hun.

En ung utenlandsk mann fortalte at han skulle jobbe i utlandet og derfor hadde en flott leilighet ledig omgående. Månedsleien var uvanlig lav.

- Han skulle sende nøkkelen fra utlandet, men før han gjorde dette måtte jeg overføre penger til et shippingfirma. Da jeg forsøkte å ringe han kom jeg til en person som på ingen måte skulle leie ut leiligheten sin. Svindleren hadde kun brukt navnet på en tilfeldig beboer i Trondheim og stjålet bilder fra en annen leilighet på Finn.no, sier Nyberg.

Hun forteller at fremgangmåten var lik andre gang hun ble forsøkt utsatt for svindel.

- Alle skriver på engelsk at de har en disponibel leilighet, men ikke skal flytte tilbake på lenge. I tillegg er leien lav og alle må ha penger før de vil sende nøkkelen, sier hun.

- Lite som kan gjøres
Rasmussen i Hybel.no er godt kjent med fremgangsmåten som beskrives over.

- I det siste har vi fått beskjed om at svindlerne også kontakter privatpersoner etter at vi har fjernet annonsene fra siden vår. De leter altså etter personer som oppgir at de trenger bolig og sender den falske annonsen direkte til søkeren, sier han.

- Virker det som om det mange svindlere?

- Det virker som det er noen få svindlere som opererer i stor skala fra utlandet. Vi får alltid beskjed om de samme historiene. Selv om opplegget er veldig gjennomskuelig er det dessverre noen som har sendt penger. De holder jo på fordi folk går på svindelen, sier han.

Rasmussen oppfordrer alle som har blitt utsatt for svindel til å anmelde forholdet. Han tror likevel ikke politiet vil bruke ressurser på å ta svindlerne.

- Samtidig råder jeg unge på leiejakt til å lese enkelte boligannonser med kritisk blikk. Du får ikke en tre-roms på St.Hanshaugen for 4000 kroner. Ikke send penger til Italia uten å ha sett leiligheten.

- Er man litt dum dersom man går på en slik annonse?

Jeg vil ikke si dum. Men det er kanskje litt typisk norsk naivitet å gå på slike svindler. Det er mange unge brukere, sier han.

Tips til leietakere:

1. Om noe ser ut til å være for godt til å være sant er det ofte det.

2. Aldri send penger til utlandet.

3. Vær skeptisk til å ta i mot sjekker.

4. Sørg for å alltid ha en standard husleiekontrakt som er signert av begge parter.

5. Ha is i magen, det finnes flere boliger.

Kilde:Hybel.no

Kommentarer til denne saken