Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil han forandre norsk fotball

Per-Mathias Høgmo mener mange i norsk idrett misforstår konseptet med mental trener.

Å hente inn en mental trener så raskt som mulig blir en prioritert oppgave for fotballherrenes nye sjef Per-Mathias Høgmo.

Da 53-åringen presenterte sin første Norge-tropp, understreket han flere ganger betydningen av mental trening i fotballen. Høgmo vil sakte, men sikkert integrere sine arbeidsmetoder i landslaget. Den mentale biten er noe han har fått gode resultater av å prioritere tidligere.

- For meg har det vært en selvfølge å ha mentale trenere som en systematisk del av et team. Det har jeg hatt i 15 år. Det er viktig at både fokus, tilstedeværelse, prestasjonskultur og mental tøffhet er en del av det daglige arbeidet, sa Høgmo.

Han fortalte at han allerede har vært i kontakt med Olympiatoppen for å kunne benytte seg av idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard.

- Jeg har jobbet mye med henne tidligere. Jeg ønsker en mental trener så raskt som mulig. Jeg er i dialog med Olympiatoppen, og jeg ønsker i prinsippet å bruke Pensgaard mest mulig.

Misforstått
Høgmos forgjenger, trenerlegenden Egil «Drillo» Olsen, er blant dem som har avvist snakk om mentale trenere og sverget til egne metoder. Ifølge Høgmo har flere i norsk idrett misforstått hva mental trening går ut på.

- Det har liksom vært sett på som at det er noe psykologisk, at noen er syke. Men det er jo tvert imot. Det handler om å utvikle mennesker og deres sterke sider. Da kan man skape en rå prestasjonskultur, sier han.

Som trener i Djurgården jobber han til daglig med en heltidsansatt mental trener.

- Han jobber blant annet med å følge opp spillernes utvikling. Det forsterker treningsarbeidet, og gjør at de kan utvikle blant annet dette med konsentrasjon og tilstedeværelse, sier Høgmo.

De tre I-ene
Trolig vil Anne Marte Pensgaard delvis bli en del av Høgmos nye støtteapparat. Tor Ole Skullerud er hentet inn som assistenttrener og Thomas Ødegaard som fysioterapeut. Også endringer i treningsmetodene kan man vente seg framover.

- Det lagbyggings- og coachingkonseptet jeg har brukt de siste årene, vil komme inn. Blant annet blir det mer individuell oppfølging. Det vil hele støtteapparatet og spillergruppen ta del i.

Høgmo forklarer at han jobber ut fra tre I-er.

- Du har innovasjon, som går på at alle har ansvar for å tenke «hvordan ser min rolle ut om tre-fire år». Den er viktig.

- Så er det involvering. At vi utnytter kompetansen som er i spillergruppen og støtteapparatet.

- Det siste er inspirasjon, som handler om at alle til en hver tid blir sett. Da må du ha en god struktur. Og med en god struktur blomstrer både kreativiteten og tryggheten. Da får vi resultater, sier Norges nye landslagssjef. (©NTB)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken