Gå til sidens hovedinnhold

- Slo aldri gutten

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): - Jeg slo aldri gutten, forklaret en gråtkvalt fostermor til Kristiansand tingrett mandag.

- Vi låste aldri huset, jeg stengte ham aldri inne. Vi skoldet ham ikke og skar ham ikke med kniv. Vi drev ikke med straff, forklarte den fortvilte kvinnen i 50-årene, gjennom en lang utspørring.

Retten møtte to forskjellige verdener da den tiltalte kvinnen satte seg i vitneboksen, etter at aktor hadde ramset opp uhyrlighetene fosterforeldrene skal ha begått.

- Skjønn gutt
- Det var en skjønn gutt, selv om han hadde problemer. Jeg ville helst være hjemme med ham, og hadde ham hjemme fra barnehagen når jeg hadde fri, sa kvinnen.

Kvinnen gikk morgenvakter som renholder. Påstandene fra påtalemyndighetene var enten feiltolket eller grunnløse, ifølge hennes forklaring.

Hun prøvde å samarbeide med barnehagen om guttens spiseproblemer, men opplevde at de ikke stilte opp.

Forklaringer
Gutten har forklart at han ble skoldet. Men fostermoren forklarte at gutten selv, på tross av advarsler, en gang stakk hånda ned i kokvarmt vann for å ta en potet med hendene.

- Grønnsakene var akkurat ferdig kokt. Kanskje det var galt av meg å ikke flytte gryta, forklarte moren gråtkvalt.

Hun er anklaget for å ha skåret ham med kniv, men forklarte inngående om hvordan hun fant ham i hagen under sykkelen, etter at han hadde kjørt i et hagebord..

- Han skar seg på kjedekassen. Vi tok ham inn, stelte ham og renset såret med aske, (ifølge mannen et chilensk råd for å stoppe blødningen, red. anm.). Deretter dro vi til legen.

- Tror ikke han vet
Moren vedgikk at det var problematisk at han stjal mat, gikk i andres vesker og løy.

- Jeg satt gjerne en time med ham for å høre hvorfor dette skjedde. Jeg tror ikke han selv vet hvorfor.

Fostermoren avviste særskilte straffemetoder. En gang fikk han ikke lov å se barnetv.

- Vi ble aldri sure mer enn én dag, vi er ikke vant til å straffe noen, forklarte moren.

Svettet da han spiste
Gutten var vanskelig fra første dag. Han likte ikke lære å gå, men kunne likevel gå da han var ett år. Han ble aldri mett, og svettet i begynnelsen da han spiste. Etter hvert sa de stopp etter to tallerkener med mat, og lot ham ikke spise så mye brødmat han orket.

- Det var ikke bunn i ham. Jeg spurte ham om han ikke kjente det i magen når han hadde spist. «Nei», svarte han. Tre til fire skiver syntes vi etter hvert var nok.

Foreldrene forklarte også at legen hadde rådet dem til å sette grenser for matinntaket.

- Han sa det kunne være trass, eller problemer fra morens stoffmisbruk under svangerskapet, forklarte moren.