Gå til sidens hovedinnhold

Slo til under OL-seremoni

Tre pro-tibetanske demonstrant ødela for kineserne da den olympiske ild ble tent i Olympia i Hellas.

Demonstrantene sprang fram til podiet der lederen for den kinesiske olympiske komité Liu Qi holdt sin tale. De prøvde i vikle ut en banner, men ble overmannet av politiet og ført bort. Banneren viste de olympiske ringer med håndjern.

Over til opptak
Ifølge AP tilhørte demonstrantene den franskbaserte organisasjonen, Reportere uten grenser og protesterte mot kinesernes vold i Tibet.

- Hvis den olympiske ild er ukrenkelig, så er de menneskelige rettigheter mer enn det. Vi kan ikke la den kinesiske regjering gripe den olympiske ild, som er et symbol på fred, uten å fortelle om den dramatiske situasjonen for menneskerettighetene i landet, heter det i en kunngjøring fra organisasjonen, ifølge AP.

Seremonien ble direktesendt i kinesisk TV - men da demonstrantene slo til, gikk de over til opptak. Heller ikke gresk TV nevnte hendelsen.

Til politistasjonen
Lhadon Tethong, leder for organisasjonen Studenter for et fritt Tibet, fortalte til Ap at demonstrantene ble dratt av gårde av rundt 20 politifolk og fraktet til en lokal politistasjon.

Over 1000 politifolk bevoktet den tradisjonsrike tenningen av Den olympiske fakkel. Fakkelen skal nå på en reise verden rundt før den når sitt mål i Beijing, der OL starter 8. august.

På sin vei skal fakkelen innom 20 land. Den skal også innom Mount Everest og Tibet.

223687

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper