Gå til sidens hovedinnhold

Sløste bort 4,5 milliarder

Palestinske tjenestemenn har stjålet eller sløst bort minst 700 millioner dollar (4,5 milliarder kroner), viser granskningsrapport.

Det viser en intern granskningsrapport fra selvstyremyndighetene som ble lagt fram søndag, melder Reuters.

-Det er minst 50 tilfeller av korrupsjon. Beløpet som er sløst vekk eller stjålet er minst 700 millioner dollar, sier justisminister Ahmed al-Moghani ifølge Reuters.

25 tjenestemenn er arrestert, mens ti har flyktet til utlandet. Selvstyremyndighetene har bedt om å få utlevert flyktningene.

En av sakene som har vært etterforsket gjelder en rørfabrikk. Til tross for at den bare eksisterte på papiret, ga selvstyremyndighetene fire millioner dollar (rundt 30 millioner kroner) til eierne. Samtidig fikk eierne over 15 millioner kroner i hjelp fra Italia.

På konkursens rand
En av hovedsakene til den militante gruppen Hamas under valgkampen i januar var kamp mot korrupsjonen under den regjerende Fatah-bevegelsens styre. Siden palestinerne fikk selvstyre i 1994, har selvstyremyndighetene fått til sammen fem milliarder dollar i støtte fra utlandet. Likevel er selvstyremyndighetene på konkursens rand, sa den tidligere lederen for Verdensbankens kontor på Vestbredden, Nigel Roberts, i et intervju med avisen Haaretz nylig.

Norge har ledet giverlandsgruppen for de palestinske områdene siden gruppen ble opprettet i 1993.

Den israelske regjeringen bestem søndag å overføre nærmere 55 millioner dollar (vel 360 millioner kroner) i utestående tollavgifter til palestinerne som ble holdt tilbake etter Hamas-seieren under valget. Ifølge israelske myndigheter er det lite trolig at det blir overført ytterligere penger.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken