Gå til sidens hovedinnhold

- Slottet varslet i tide

Slottet ble varslet i tide om flomkatastrofen, mener regjeringen. Kong Harald ble varslet av UD allerede andre juledag.

Kongen ble orientert av utenriksråd Bjarne Lindstrøm på ettermiddagen den 26. desember, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen. Hun vil ikke si noe om hva som ble sagt om omfanget av flomkatstrofen eller hvilke råd som ble gitt.

- Vi kommenterer ikke innholdet i den kommunikasjonen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Samme dag som kong Harald ble informert, sendte Slottet ut et kondolansetelegram til myndighetene i Thailand, Indonesia, India og Sri Lanka. To dager senere, den 28. desember, reiste kronprinsparet på ferie til Brasil. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit sa søndag at de ville ha utsatt reisen dersom de hadde hatt flere opplysninger om katastrofen.

Kritikk
Flere har kritisert UD og Slottets rådgivere for ikke å ha advart paret mot å reise.

- Her er det noen som ikke har gjort jobben sin, sier professor ved Institutt for Sammenlignende politikk , Frank Aarebrot til VG.

- HVis UD hadde sagt «ikke reis», så hadde nok kronprinsparet blitt hjemme, mener tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad.

Oversikt
Kronprins Haakon sier til VG at han ikke hadde nok oversikt før avreisen til Brasil.

- Vi vurderte det den gangen, da vi reiste 4. juledag, at vi ikke hadde oversikt over situasjonen, sier kronprins Haakon til VG.

- Hadde vi visst hva vi vet i dag, hadde vi nok ikke reist, fortsetter han.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer mener statsministeren at kondolansetelegrammet bekrefter at Slottet var godt nok informert om flomkatastrofen, og at regjeringen derfor ikke kan lastes for at kronprinsparet reiste.

Minnestund
Klokken 12 startet stortingspresident Jørgen Kosmo en minnetale for de flodbølge-rammede i Sørøst-Asia. Etter minnetalen blir det en markering på to minutters stillhet i stortingssalen. Statsminister Kjell Magne Bondevik starter sin redegjørelse for Stortinget umiddelbart etter minnestunden.

- Vårt løfte for det nye året er at vi skal være medmennesker i ordets rette forstand. Bry oss om hverandre, dele de vondene tingene med hverandre. Også i hverdagen, ikke bare når katastrofen inntreffer. Vi skal nå minne de mange ofrene med to minutters stillhet. Vi lyser fred over deres minne, sa stortingspresident Jørgen Kosmo under minnestunden.

Redegjørelsen
- Det er tre ord som utrykker det vi føler om flodbølgekatastrofen:Sorg, samhold og takk. Sorg over alle mennesker omkommet, samhold fordi vi må stå sammen og hjelpe. Takk fordi så mange har gjort så mye og gitt så mye. Dette er en enorm katastrofe og har gjort noe med oss alle. Katastofen etterlater mye savn og smerte og utløser mye engasjement, omsorg og giverglede, sa Kjell Magne Bondevik til Stortinget.

- Katastofen har rammet landene i Sørøst-asia hardt. Antall omkomne nærmer seg 160.000 mennesker - og det er frykt for at tallet vil stige. Over en million personer er hjemløse, i tillegg til er kystsamfunn lagt i ruiner. Ufattelig mange i disse land mistet sitt levebrød. Norge har sterke menneskelige bånd til denne regionen. Mange har familie og venner i området. Mange nordmenn som ferierte i området ble hardt rammet, flere må regnes som omkommet. Noen får trolig aldri sine kjære hjem, redegjorde Bondevik.

- Må ta lærdom
- La meg innledningsvis gi tre refleksjoner før jeg går inn på norsk innsats for å håndtere katastrofen.

For det første: De som befant seg i de jordskjelvrammede områdene i Indonesia og i strandsonene der den påfølgende flodbølgen slo inn, ble rammet uten forvarsel. Ingen utenfra kunne redde dem. De første livreddende heltedådene ble utført av de som var der, men som selv unnslapp døden. Både feriegjester og lokalbefolkning viste personlig mot og snarrådighet som reddet liv. Vi andre er dem takk skyldig!

For det andre: Hjelpearbeidet som landenes egne myndigheter og frivillige satte inn de første timene kunne ingen andre gjort for dem. Særlig vil jeg fremheve og takke for den hjelp og sykehusbehandling som mange norske skadde fikk i Thailand.

For det tredje: Resten av verden kom først inn senere. Vi kom for å hjelpe våre egne, men også for å hjelpe de mange som bor der og ble rammet.

Stilt overfor en slik katastrofe må vi alle ta inn over oss det enorme omfang den hadde og være villig til å trekke lærdom for å bedre kunne møte framtidige kriser, sa statsminister Bondevik.

Kommentarer til denne saken