For mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag kveld blir det mørkt. Da forsvinner lyset på Stortinget, Den Norske Opera, Postgirobygget, Rådhuset og Freia-reklamen.

Rådhus, hoteller og andre signalbygg rundt om i det ganske land kommer også til å bli mørklagt i tidsrommet.

Da er det nemlig klart for den globale aksjonen Earth Hour.

Skjer det noe der du bor? Sjekk faktaboksen til høyre.

- Earth Hour er en kjempefin ide som startet i Sydney i Australia for to år siden. Tanken er å slukke lyset en time for å markere at man ønsker å gjøre noe med klimaendringene. Aksjonen skal minne oss om at 2009 er et viktig år for klimaet, og jeg oppfordrer alle til å delta, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på miljøverndepartementets hjemmesider.

Én milliard mennesker
Ifølge Teknisk Ukeblad håper arrangøren WWF å få med mer enn 1 milliard mennesker over hele kloden på stuntet. Aksjonen er ikke helt risikofri. Det er nemlig knyttet spenning til om det elektriske nettet i Europa tåler svingningene som kommer til å oppstå dersom arrangørene når sitt mål.

HTML EMBED

Årlig aksjon
Aksjonen startet i den australske byen Sydney i 2007. Siden har den gått som en farsott over kloden og omfatter idag de fleste land og store byer.

Ifølge WWF startet kampanjen som et samarbeidsprosjekt mellom WWF-Australia, Fairfax Media og Leo Burnett reklamebyrå.

Det første året var rundt 2.2 millioner mennesker og 21 000 bedrifter med på aksjonen. Året etter hadde aksjonen vokst til 50 millioner personer i 35 land.

I år håper arrangørene på at 1 milliard mennesker slukker lyset i én time.