Gå til sidens hovedinnhold

Småbarnsmor hengt

Den iranske småbarnsmoren Raheleh Zamani (27) ble henrettet ved hengning onsdag formiddag.

Dette bekrefter den norsk-iranske legen og menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam overfor Nettavisen.

Kunne blitt reddet
Den iranske tobarnsmoren Raheleh Zamani ble dømt til døden for drapet på sin ektemann for to år siden. Zamani skulle etter planen bli hengt onsdag før jul, men henrettelsen ble utsatt i to uker. Den offisielle grunnen til utsettelsen er at ektemannens familie krevde blodpenger.

- Det vi fikk vite senere var at det aldri var snakk om blodpenger, men at henrettelsen ble utsatt på grunn av stor oppmerksomhet. Nå hadde de to uker på seg, og det kom dessverre ingen sterke reaksjoner fra noen regjeringer og heller ikke den norske. Hvis det hadde kommet sterkt press, så kunne hun ha blitt reddet – sånn er det, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Zamani etterlot seg to barn på tre og fem år. Før jul skrev Zamani et brev til ektemannens familie der hun tryglet dem om å benåde henne for barnas skyld. Ifølge iransk lov har nemlig familien til den fornærmede rett til å kreve blodpenger og kan benåde den dødsdømte.

Mishandlet av mannen
I brevet skrev hun at hun ble mishandlet av ektemannen i lang tid og at hun til slutt mistet selvkontrollen og drepte ham.

«Jeg angrer på det jeg har gjort. Til denne dag kan jeg fortsatt ikke forstå mine handlinger. Det virker som om jeg har drømt alt sammen. Jeg hadde blitt mishandlet så mye, og hadde lidd så lenge at jeg mistet kontrollen. Jeg visste ikke hva jeg gjorde. Jeg er svært opprørt. Vær så snill å tro meg når jeg sier at mitt hjerte gråter over min ektemann.

«Jeg forsøkte å redde mitt eget liv, og det som skjedde, har skjedd. Nå som barna mine har blitt etterlatt uten en far, trygler jeg dere om å la dem få slippe å leve uten en mor også.

«Jeg ber dere om å sette hevntankene til side og tenke på hvordan dette vil påvirke barna både emosjonelt og mentalt. Hvordan skal disse barna klare seg uten en mor og en far?» skrev hun i brevet.

Ifølge Amnesty Norge er det totalt 71 mindreårige som sitter på dødsceller i Iran og venter på å bli henrettet.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær