Gå til sidens hovedinnhold

Småby rystes av selvmordspakt

Politiet frykter de står overfor en selvmordspakt på Internett etter at syv ungdommer tok sitt eget liv i en småby i Wales.

Syv ungdommer i byen Bridgend har i løpet av det siste året tatt sitt eget liv. Ofrene var i alderen fra 17 til 27 år, og alle tilhørte det samme nettverkssamfunnet på Internett.

Politiet frykter nå at ungdommene har blitt påvirket på nettstedet til å ende sine liv. Alle ofrene hadde lagt ut minnesider av seg selv på Internett før de til slutt gjorde selvmord, og politiet frykter at motivet var å oppnå en form for berømmelse, melder Sky News.

Gransker fenomenet
Det lokale politiet har i samråd med flere instanser iverksatt en etterforskning av selvmordsfenomenet i småbyen. Den siste som gjorde selvmord var en 17 år gammel jente som ble funnet død på sitt soverom.

Politiet gjennomsøker nå 17-åringens datamaskin for å se om de kan finne en kobling mellom henne og de andre ofrene.

- Hensikten med etterforskningen vil være å slå fast omstendighetene rundt disse tragiske tilfellene. I tillegg vil kommunikasjonen mellom venner og bekjente være en viktig vurdering, sier inspektør Tim Jones ved politiet i Bridgend.

- Det er en voksende trend at ungdommer kommuniserer via tekstmeldinger og på Internett – enten via e-post eller i chatterom, legger han til.

- Bisarr pakt
Kevin Clarke mistet sin 20 år gamle sønn like etter jul, og stiller seg uforstående til sønnens valg om å ta sitt eget liv.

- Vi vet rett og slett ikke hva dette dreier seg om. Det er veldig mystisk at det har vært så mange selvmord i Bridgend, og det virker som at de alle kjente hverandre, sier han til Daily Mail.

- Vi vet ikke om dette er en slags sekt eller om det er en smitteeffekt, eller om de hadde en bisarr pakt om å ta sine egne liv, fortsetter han.

I tillegg til de syv avdøde ungdommene har det vært to tenåringer som har overlevd selvmordsforsøk i den lille byen.

Smitteeffekt
Nestleder for det nasjonale senteret for selvmordsforebygging ved Universitetet i Oslo, Henning Herrestad, sier til Nettavisen at ungdommene i Storbritannia kan ha blitt rammet av en type smitteeffekt.

- På Internett kan det oppstå subkulturer hvor man støtter hverandre til å gjøre ting man ellers ikke ville ha gjort. Personer kan identifisere seg med andre som har gjort selvmord. Forskning viser at hvis det første selvmordet i en ansamling av selvmord er veldig synlig i media, så øker dette risikoen for at andre imiterer det, sier han til Nettavisen.

Norge har blitt rammet av flere tilfeller der ungdommer har inngått selvmordspakter, men Herrestad har aldri vært borti noen så omfattende tilfeller i Norge hvor selvmordspakter har oppstått på Internett.

- Dette fenomenet er særlig kjent fra Japan, men vi vet ingenting om utbredelsen av dette. Det er vanskelig å holde oversikten, så det finnes ingen forskning på hvor utbredt dette er. Det er først og fremst gjennom engangstilfeller vi hører om dette, slik som tilfellet i Storbritannia, sier han.

Herrestad tror ikke det finnes noen enkle grep for å beskytte seg mot selvmordspakter på Internett.

- Det å overvåke Internett for å fange opp dette, det er bort i mot umulig. Den beste overvåkningen er å ha god kontakt med barna sine, sier han.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen