Gå til sidens hovedinnhold

Smarte Røkke lurer staten

Kjell Inge Røkke kvitter seg med aksjer for milliarder kroner - og sender en ny milliardregning til staten.

Det er all grunn til å tro at Kjell Inge Røkke er en mye bedre investor enn næringsminister Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg.

I fjor solgte Røkke Aker-aksjer for fem milliarder kroner til staten, og til tross for massive advarsler, valgte Andersen å trumfe igjennom kjøpet.

Fasiten til nå er et verditap på 3,4 milliarder kroner - og nå gjentar Røkke operasjonen:

I går solgte han skip og aksjer for nye to milliarder kroner - og kvittet seg samtidig med forpliktelser for minst fem milliarder kroner.

Handelen blir slaktet av samtlige analytikere, og Høyres Torbjørn Hansen sier ifølge Finansavisen at han er «betenkt» over handelen.

Enkelt sagt selger Røkke fra seg selv til seg selv, til priser han selv går god for, men på kjøpersiden har han med seg staten.

I praksis blir staten kjøper av en bit hver gang Røkke selger til seg selv på denne måten, og effekten blir at staten øker sin risiko kraftig. Det er forøvrig verdt å minne om at investeringen i Røkkes system fikk støtte fra Fremskrittspartiet.

Samtidig kommer nye utspill som medfører at staten kan kjøpe nye aksjer for gigantbeløp:

- Fra SV kommer forslag om at staten kjøper seg opp fra 67 til 100 % av Statoil.

- Kristin Halvorsen vil pålegge Oljefondet å investere 20 milliarder kroner i miljøaksjer i u-land.

- Og det kommer ingen regler for å hindre Oljefondet i å spekulere og plukke enkeltaksjer - til tross for at den såkalte aktive forvaltningen i fjor var en katastrofe som kostet oss titalls milliarder kroner.

Hverken Terra-kommunene eller Oslo kommunes Hafslund-investeringer tyder på at staten eller kommunene er flinkere enn andre til å investere på børsen.

Det tankevekkende med alle utspillene er at begrunnelsen for statlig eierskap er syltynn. Kjøpet av aksjer for fem milliarder kroner i Røkkes Aker-konsern er det verste eksempelet i så måte, men det er også tankevekkende at finansminister Kristin Halvorsen ikke har tatt poenget når det gjelder Oljefondet: I stedet for å pålegge fondet å selge tobakkaksjer og kjøpe risikable aksjer i u-land, burde hun ha hovedfokus på å stanse de enorme verdifallene.

I fjor var det snakk om 633 milliarder kroner i verdifall og 70 milliarder kroner i tap på ren spekulasjon.

Kanskje en anledning til å tenke seg om?

Hva mener du om statens investeringer på børsen? Diskuter saken i kommentarfeltet under artikkelen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken