Gå til sidens hovedinnhold

Smellen som satte Hummels på plass

Mario Balotelli bør faktisk få litt av æren for Tysklands suksess i dette VM.

Mats Hummels hadde storspilt for Tyskland i EM i 2012. Det overrasket ikke mange. Midtstopperen hadde hjulpet Borussia Dortmund til ligagull i Tyskland året før, og var i en alder av 23 år regnet som verdens kanskje aller mest spennende midtstopper.

Så kom Mario Balotelli. Semifinale i EM, mot Italia, på Naradowy stadion i Warszawa i Polen.

Balotelli er ikke så flink til å finne på-knappen, men 28. juni 2012 gjorde han det så definitivt. Han brukte Hummels som rundingsbøye og scoret begge målene for Italia i 2-1-seieren som sendte Italia til finale og Tyskland hjem.

Hummels fikk laveste karakter på mange spillerbørser etter den kampen. Han hadde, på svært brutalt vis, funnet ut at han ikke var den beste forsvarsspilleren i verden.

I ettertid har denne smellen hjulpet ham med å finne tilbake til landjorden. Nå, i Brasil-VM to år senere, har Hummels kanskje vært den beste midtstopperen av alle.

2012 er over

- 2012 er over, sa Hummels til pressen etter at han scoret seiersmålet mot Frankrike i kvartfinalen.

2012 er over, ja. Det kan ende med tap i semifinalen i 2014 også, men sjansen er liten for at det skjer fordi Mats Hummels spiller en elendig kamp.

Han mener selv at han har lært mye de siste årene.

- Jeg er ikke den typen som umiddelbart stiller meg bakerst i køen, hvor jeg burde ha stått den gang. Kanskje jeg så på meg selv som høyere oppe i lagets hierarki enn jeg i virkeligheten var. Det er godt mulig at jeg fremsto som litt opprørsk i starten, uttalte Hummels før VM, ifølge ESPN.

ESPNs journalist Raphael Hönigstein skriver at Hummels i lang tid kom dårlig overens med landslagssjef Joachim Löw, som åpent kritiserte Hummels etter semifinaletapet i 2012. Det likte Hummels dårlig.

Mats Hummels har aldri vært redd for å si hva han tenker, selv om det er journalister han snakker med. Han har uttalt at det er enklere for Bayern München-spillere å få landslagsplass, han har kritisert Löw for spillestilen og han har kritisert det tyske forbundet for ikke å tåle kritikk.

LIVE 22.00: Semifinale mellom Brasil og Tyskland i VM

Alvorsprat

Det tyske landslaget har slitt med interne stridigheter. Hummels' uttalelser har neppe hjulpet, men andre spillere har også reagert for negativt og for høyrøstet på å bli henvist til innbytterbenken. Det samme har Hummels gjort.

I hans tilfelle reagerte han såpass sterkt at landslagets spillerutvalg måtte ta en alvorsprat med ham, skriver Hönigstein.

Hvorvidt dette har hjulpet den 25 år gamle midtstopperen med å finne landjorda eller ei, vites ikke med sikkerhet. Det finnes imidlertid tegn som tyder på at det har skjedd.

Etter storspillet mot Frankrike i årets VM, hvor han - helt fortjent - ble skrytt opp i skyene, nøyde han seg med å si at han «var heldig som var på rett sted». Og forholdet til Löw er dessuten bedre enn noensinne.

- Löw og jeg trengte litt tid til å bli vant til hverandre. Den prosessen er over, uttalte Hummels nylig.

Kommentarer til denne saken