Gå til sidens hovedinnhold

Smilet som ble borte

I tre år har Kari Lene Benterud sittet i bua si og sett på oss. Men hvordan har det vært å ha arbeidsplassen sin midt på E18?

(TB.no): Noen har vært sinte, mens andre igjen har vært blide og slått av en prat. Enkelte har krasjet, mens andre har dundret forbi i høy fart. Nå er det slutt, og de ti fast ansatte ved bomstasjonen må se seg om etter nytt arbeid.

Kari Lene Benterud er en av dem, og ser hun etter en jobb på sjøen.

– Jeg har tatt sikkerhetskurs og har gyldig helseattest. Det var bare å hive seg rundt og jeg håper på jobb offshore, sier hun til Tønsberg Blad.

– Men jeg har elsket jobben min i bomstasjonen, slår Kari Lene Benterud kategorisk fast.

Jobben hun har vært så glad i, er som bomvakt ved bommen på E18 i Sande. Der har hun jobbet i tre år.

– Jeg liker best å jobbe om natten, så det har passet meg bra å jobbe mellom 22 og 06 om morgenen, sier hun.

Men nå er det slutt. 28. september stengte bommen, eller rettere, ble åpnet for gratis passeringer. Men for Benterud er det slutt.

– Det er nesten så jeg sørger litt, for jeg har mange hyggelige minner fra jobben, sier hun.

Blomster og vin
Hun forteller om bilister som pendler fast, og som setter pris på et smil og et «- god morgen».

– Noen har stoppet og slått av en prat. Om natten er det noen som har god tid. Vi har pratet om det aller meste, både hyggelige ting, og mindre hyggelige ting som separasjoner. Jeg har hørt mye og er også blitt god på å prate med folk, sier hun.

Benterud forteller at hun også har fått gaver av bilister.

– Ja, jeg har fått blomster, vin, sjokolade og konfekt, så det er tydelig at mange faktisk har satt pris på oss.

– Tror du de har forsøkt å sjekke deg opp?

– He he, det har jeg aldri tenkt på. Det måtte i så fall ha vært speed dating, men da burde de kanskje ha lagt igjen et telefonnummer, ler hun.

Møblert rom
Inne i hovedbua er det plass til mer enn godt humør.

– Vi hadde kjøleskap, mikrobølgeovn og toalett. Det er plass til mer her enn det man skulle tro.

Selv om bomvakten ofte jobbet alene om natten, har hun sjelden følt seg truet.

– Det var en gang en spansk trailersjåfør ble rasende. Han kunne ikke et ord engelsk og han betalte med euro. Betaler man med euro, da gir vi norsk valuta tilbake. Det likte han dårlig. Han hamret på ruta og var hysterisk sinna. Han var så sint at hele bua ristet. Heldigvis var døren låst, så han kjørte til slutt videre. Ran har jeg heldigvis aldri opplevd, sier hun.

Når arbeidsplassen din er midt i trafikken, opplever man også ulykker. Benterud forteller at det flere ganger har kjørt bilister inn i bommene.

Sløve bilister
– Jeg er blitt litt skremt av det, de har rett og slett ikke sett bommen og kjørt inn i den. Kanskje har de holdt på med mobiltelefon, men de har i i hvert fall ikke fulgt med. Helt oppegående mennesker som får sjokk når de treffer bommen. Noen ganger i høy hastighet også. For når frontruten knuser, har farten vært over 90 km/t, sier hun.

Kun et par ganger har hun ringt politiet om mistanke om ruskjøring. Ulykker har hun også opplevd.

– Ja, det var ekkelt. En gang kom et eldre ektepar i en Citroën. De mistet kontrollen på det glatte føret og skled over mange felt og inn i en Caravelle. Det ble store skader og det kom mange brannbiler, ambulanser og politibiler. Det var ingen hyggelig opplevelse.

Ubehagelig avslutning
Den siste måneden før stengningen av bommen, har også vært ubehagelig, forteller hun.

– Folk har vært så aggressive. De har vært sinte og skjelt oss ut, Det er jo ikke vi som jobber der som har skylda for at det er bommer eller bestemmer når de skal tas ned. Til og med noen av vennene mine på Facebook, også politikere, slang med leppa. Det synes jeg blir både for dumt og for drøyt, sier hun.

Men nå er det slutt. Til de flestes glede, men altså, til noens savn.

Denne saken er levert av Tønsberg Blad.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken