Gå til sidens hovedinnhold

- Smittekilden kan være passiv

- En krise, sier helseminister Ansgar Gabrielsen om legionella-utbruddene. Men nå kan smittefaren være over.

Statsråden kom til Fredrikstad tirsdag og deltok i ettermiddag på en pressekonferanse om legionella-utbruddene.

- Faktum er at vi er i en krisesituasjon som påkaller aller største årvåkenhet i helsevesenet, sa Gabrielsen tirsdag. Sykehuset Østfold får nå hjelp fra sykehusene i Bærum, Drammen og Lørenskog, samt Ullevål universitetssykehus.

Til nå er 33 personer testet positiv for legionella. Fem av disse har omkommet. Fire pasienter ligger i respirator og tilstanden er alvorlig for ytterligere to, opplyser sykehuset.

Kan være passiv
Siden tirsdag har antall smittede personer økt i mindre grad. Folkehelsa og helsevesenet i Østfold tror derfor at smittekilden ikke lenger sprer den dødelige legionella-bakterien. Dette er det for øvrig for tidlig å si med sikkerhet.

Smittekilden er fortsatt ikke funnet, men flere kjøletårn er stengt. Andre er allerede renset. Smittekilden kan være et av disse tårnene, men det kan også være et kjøletårn kommunen ikke kjenner til.

Smittekilden kan forbli ukjent
Under pressekonferansen kom det fram at jakten på smittekilden kan ta lang tid, og myndighetene heller ikke kan garantere at den blir funnet. For det første kjenner man ikke til alle kjøletårn i området. For det andre kan et kjøletårn smitte et annet kjøletårn. Dermed kan man komme i en situasjon der man ikke med sikkerhet kan si hvilket som er smittekilden.

Det er hentet inn prøver fra tårnene som er undersøkt. Prøvene er sendt til analyse. Det vil ta flere dager før svarene på disse prøvene foreligger.

Vil ikke gi portforbud
Helsemyndighetene har vurdert om man skal fraråde folk i Østfold mot å bevege seg i enkelte områder.

Fordi de smittede har beveget seg i et svært stort område har man i dag ingen anelse om hvor smitten sprer seg fra. Det eneste smittejegerne synes å vite med sikkerhet, er at smittekilden befinner seg utendørs, og at det sannsynligvis er et av de mye omtalte kjøletårnene.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken