Gå til sidens hovedinnhold

SMS knuste Saab-drømmen

Brutal stopp for svenskeplan.

En SMS fra den svenske finansministeren Anders Borgs statssekretær Hans Lindblad satte en effektiv stopper for Saab-drømmen til flere prominente svensker, ifølge Dagens Industri.

Det var før det ble fastslått at den nederlandske superbilprodusenten fikk kjøpe Spyker at den tidligere svenske topp-politikeren Ture Karl Jan Nygren, som er født i Trollhättan der Saab holder til, meldte sin interesse.

Han, Göran Kroon, som har erfaring fra den svenske buss- og lastebilprodusenten Scania, og Håkan Samuelsson, den tidligere sjefen for den tyske buss- og lastebilprodusenten MAN, så for seg hvordan de kunne få Saab levedyktig. De ønsket å finansiere kjøpet med hjelp fra Svensk Exportkredit og Exportkreditnämnden.

- Merkelig melding
Men planene ble møtt med en klar SMS-melding.

- Jan og Göran! Jeg har akkurat blitt opplyst om at dere påstår at jeg og Jöran har gitt carte blanche til finansiering av Saab-kjøp. Legg ned det sporet! Vi kommer ikke til å gi ok til det, lød meldingen, som også var sendt i kopi til næringsminister Maud Olofssons statssekretær Jöran Hägglund, ifølge avisen.

Jan Nygren sier at han synes beskjeden er veldig merkelig, og at en statlig myndighet som Exportkreditnämnden og et statlig selskap som Svensk Exportkredit har egen beslutningsmyndighet innen rammene for sine oppdrag.

Spyker vant
Etter mye frem og tilbake ble Spyker på nyåret enige med General Motors om at de kunne få kjøpe Saab.

For at Spyker skulle kjøpe bilfabrikanten måtte den svenske staten garantere for et Saab-lån på inntil 4 milliarder svenske kroner i Den europeiske investeringsbanken, noe som var en forutsetning for avtalen.

Ifølge avtalen skulle Spyker betale 74 millioner dollar kontant, i tillegg til at General Motors vil få spesielle preferanseaksjer for 326 millioner dollar i det nye selskapet.

Omstridt russer
Et krav General Motors imidlertid stilte for at Spyker skulle få kjøpe Saab var at den russiske oligarken Vladimir Antonov, som er styreformann i Spyker og selskapets største investor med 29,9 prosent av aksjene, ikke fikk være med. Når transaksjonen gjennomføres innen kort tid krever GM at Antonov må selge seg ut av Spyker og trekke seg som styreformann.

Den amerikanske bilfabrikanten skal angivelig ha fryktet at den styrtrike russeren både har mafiaforbindelser og at teknologi skal bli lekket ut av Saab-systemet.

Det ble så meldt at Spyker aksepterte dette og at den nederlandske milliardæren Marcel Boekhoorn ble med på laget i stedet.

Torsdag meldte imidlertid Bloomberg at den første delbetalingen til General Motors, på 25 millioner dollar, er betalt, men at pengene kommer fra Vladimir Antonov.

Antonov sier selv at pengene kommer fra AB Bankas Snoras, et litauisk bankkonsortium, som låner pengene til Tenaci Capital BV, som eies av Spykers administrerende direktør Victor Muller.

Ifølge Bloomberg har han også hyret inn etterforskere som skal bevise at han ikke har noen kriminell bakgrunn.

- Jeg har ingen kontakter med kriminelle personer, absolutt ikke, sier han.

Antonov kan etter avtalen ikke være aktiv i Spyker igjen før i 2016, da det er ventet at General Motors preferanseaksjer i nye Saab blir konvertert til kontanter. I forrige uke skrev han et innlegg i New York Times der han mistenkte statsborgerskapet sitt for å være den egentlige årsaken til GMs krav.

Kommentarer til denne saken