Gå til sidens hovedinnhold

Smuglet uran inn i USA

For andre år på rad har TV-kanalen ABC News lyktes med å smugle uran inn i USA fra utlandet.

Hensikten med forsøket var å teste hvor god, eller dårlig, sikkerheten i USAs havner er.

- Jeg synes denne saken er et godt eksempel som viser svakheten ved den nasjonale sikkerheten i USA, sier senator Dianne Feinstein, som har bedt Bush-regjeringen gjøre mer for å styrke sikkerheten ved landets havner.

ABC News førte inn rundt sju kilo utarmet uran i en koffert om bord på et frakteskip. Skipet kom fra Indonesias hovedstad Jakarta, og ble losset i Los Angeles uten at noen oppdaget kofferten.

Burde vært oppdaget
Utarmet uran er en ufarlig substans som er lov å innføre til USA, men TV-kanalen mener den burde vært oppdaget av myndighetene likevel.

- Kan de ikke oppdage dette, kan de ikke oppdage den ekte varen, sier kjernefysiker Tom Cochran, som lånte materialet til kanalen.

Cochran sier at anriket uran som brukes i atomvåpen, vil med litt tykkere skjerming avgi samme signaler til måleapparatene som blir brukt av amerikanske grensemyndigheter, som forsendelsen til ABC.

Kofferten til ABC News ble plassert i en treboks med møbler i en container på lasteskipet Charlotte Maersk i Jakarta, som regnes som et av kjerneområdene for al-Qaida-aktivitet i verden.

Aldri sjekket
Sikkerhetssjef i USA, Tom Ridge, har tidligere uttalt at sikkerheten ved landets havner er sterkt forbedret. En av grunnene var ifølge Ridge at USA satser på å øke sikkerheten «tusenvis av kilometer borte, lenge før en container blir lastet på et skip».

Men i Jakarta oppdaget ABC News-produsentene David Scott og Rhonda Schwartz at kisten som inneholdt kofferten med uran, aldri ble åpnet før den ble sendt til Los Angeles.

- Vi brukte bare noen få dager på å finne et selskap som ville sende en container til USA nesten uten noen spørsmål, sier Scott.

- Vi fortalte ikke selskapet om uranen, og de spurte aldri, sier Schwartz

Ikke åpnet
Containeren kom til Los Angeles 23. august, og fordi den kom fra Jakarta, ble den gjennomlyst og undersøkt av sikkerhetsfolk, men den ble aldri åpnet.

- Den eneste måten å finne ut om det var ekte vare eller utarmet uran, var å åpne containeren og sjekke, sier Cochran.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin