Gå til sidens hovedinnhold

- Snakket om kjedelig tema

Høyre raser på meningsmålingene. - Men vi har et langsiktig mål vi jobber med, sier Erna Solberg.

- Høyre er usynlig. Høyre er utydelige. Høyre er et sutreparti!

Les også: - Erna må gå og - Høyre er et sutreparti

Situasjonen for Høyre er mye debattert lokalt og blant samfunnsdebattanter og valgforskere. Samtidig viser gjennomsnittet for ti landsdekkende partimålinger at oppslutningen for Høyre siden desember i fjor har gått rett nedover, fra 17,4 prosent til 13,9 prosent i mars. Nå svarer Erna Solberg nesten på hvorfor.

- Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil kommentere årsaken fordi det alltid virker som bortforklaringer. Men dette er for dårlig. Og dette må vi gjøre noe med, sier Erna Solberg til Nettavisen.

Nettavisen møter henne på hennes kontor på Stortinget. Hun er hektisk, og klar for å reise på et politisk møte i Stavanger. Det er en travel uke for partilederen, men det synes altså ikke på meningsmålingene.

Erna Solberg er optimist.

- Dette skal vi få til å snu. Det har vi tradisjon for, og som regel blir det mer kraft i valgkampen, og det gjør oss mer synlige, sier Erna Solberg.

Kjedelige?
I kritikken fra fylkeslederne nevnes det blant annet at Høyres politikk er blitt utydelig, og at det gjør at Høyre sakker akterut overfor andre partier.

- Vi begynner å bli bedre, men det er en kommunikasjonskonkurranse. Det er flere veier her, men utfordringen er å bli synlig. For eksempel, når vi snakket om ett kjedelig tema som næringspolitikk så har det en begrunnelse - vi har et langsiktig mål vi jobber med, og det må vi få ut til velgerne, sier Solberg.

- Har Høyre blitt et kjedelig parti?

- Det er slik at det virker kjedelig å snakke om langsiktige perspektiver for samfunn og næringslivet i oppgangstider. Det viktige nå, i en krisetid, er å bruke pengene slik at vi trygger jobber og sørge for konkurransedyktige forhold for små og mellomstore bedrifter. Men - Kristin Halvorsen har engang sagt at Høyre alltid er bekymret. Det er fordi vi setter langsiktighet i førersetet, sier hun.

- Det er så enkelt å være kortsiktig. Men man må høste før man sår. Med innsatsen til denne regjeringen, er det ikke sådd mye for nye tider, fastslår Solberg.

Høyre-saker i fokus
Solberg nekter for at Høyre har blitt borti mot usynlige.

- Nei, vi er verken tause eller usynlige. Men det er stor forskjell på partiene og få på saker som skaper debatt. Det må vi også klare. Vi må styre unna temaer som er altoversvevende, og vi jobber med å få saker på dagsorden, sier partilederen.

Og det er ikke få ting som partilederen ønsker å gjennomføre:

- Vi må få til å styrke forhold for både helse og utdanning, få Norge til å dreie om kursen. Dessuten vil vi legge til rette for at norske små og mellomstore bedrifter får konkurransemessige gode forhold. Dessuten skal vi satse på forskning og utvikling. Med dette vil vi bygge vekstveien i norsk økonomi. Så når vi møter eldrebølgen i 2020, så må vi ha økonomisk velferd til det. Der kommer oljepengene inn, forklarer hun.

Solberg peker også på at mange i Norge nå opplever usikre jobber.

- Vi er preget av den internasjonale påvirkningene, samtidig trenger mange bedrifter større konkurransemuligheter og tilrettelegging for å drive smartere, sier hun.

Tro på borgerlig regjering
Erna Solberg mener de borgerlige partiene skal klare å samle seg, dersom velgerne vil har regjeringsbytte.

- Vi i Høyre har ønsket ett firepartisamarbeid. Det mener vi det er grunnlag i politikken for å finne fram til, men det ser ikke så enkelt ut på grunn av andre partiers gjensidige veto mot hverandre. Jeg mener likevel at ett borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering, men da må politikken være viktigere enn spillet. Det ligger naturlig for oss på borgerlig side å samarbeide, det er for meg utenkelig at vi ikke skal kunne klare det. Uansett blir det bedre enn en fortsatt Arbeiderparti-regjering, sier hun.

- Har Høyre brukt så mye tid på å være brobygger mellom de andre borgerlige partiene at dere har glemt dere selv?

- At vi er brobyggere er ikke noe nytt, og det er viktig å ha dialog med de øvrige borgerlige partiene. Men jeg er stolt over at Høyre har videreutviklet en politikk for å gi mennesker som ramler utenfor arbeidslivet en ny sjanse, i tillegg til en ny helsepolitikk som skal sikre folk behandling når det er kapasitet, ikke slik som i dag der folk står i kø samtidig som det finnes ledige plasser privat, sier hun.

Styrke i troen
- Ja, vi tror vi kan hente tilbake velgerne ved å snakke om disse tingene. Velgerne vil ha kunnskap og optimisme, og Høyres langsiktige helsepolitikk, understreker partilederen.

- Vi håper at nå når valgkampen nærmer seg, så er det hva partiene mener som er viktig for velgerne, ikke bare det politiske spillet, sier hun.

Hun mener også at det ikke er automatikk i hvilke saker som debatteres for tiden som til syvende og sist vil avle velgere.

- Nå er det flertallsregjering, og det er naturlig at det er mer fokus på dere og deres politikk- det er jo de som får gjort noe, mens det opposisjonen kommer med bare er forslag. Men nå kommer reaksjonen- nå er det valg, sier hun.

- Jeg blir
Mange har lansert forslaget om en annen enn Erna Solberg i partilederstolen til Høyre.

- Det er alltid et tema som kommer opp ved dårlige partimålinger. Det er lett å tro at det er en kvikkfiks. Mange andre har forsøkt, også i Høyre, uten at det har gitt noe godt resultat. Det er kun langsiktig arbeid som fungerer, sier hun

-Så du går ikke?

- Jeg blir. Og partiet har sagt at jeg skal være der. Høyre har en ryggrad å støtte seg til. Det skal mer enn dårlige meningsmålinger til for å knekke oss- Høyre vil løfte seg, sier hun

- Før jul i 2001 hadde vi 12 prosent på meningsmålingene, men vi gjorde 21 prosent ved valget. Det hadde sammenheng med at Ap rotet det til og interne stridigheter i Frp. Vi får svaret 14. september i år, da bestemmer velgerne, sier hun.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken