Gå til sidens hovedinnhold

Snart blir ølen dyrere

Vi drikker mindre øl, men prisene stiger

(SIDE2): Dårlige avlinger er den viktigste årsaken til at ølprisene kommer til å øke framover, men prisnivået på aluminium til ølbokser spiller også en rolle.

- Man ble nødt til å begynne å bruke humle av overskuddslagrene fra 2006 på grunn av fjorårets dårlige avlinger. Dette gjør at prisene skyter i været nå som det også begynner å minke, forteller kommunikasjonssjef Hanne Bügel i Ringnes til Nettavisen.

De kommer til å sette opp prisene med fem til ti prosent.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Prisøkning i sommer
Etter hvert som bryggeriene må betale mer for råvarene ser de seg nødt til å øke prisene.

- Jeg regner med at dette blir rundt starten av juli, sier Bügel.

Ringnes bestiller humle fra Mellom-Europa og USA, som er de største humleleverandørene i verden.

- Det er nesten umulig å få tak i humle i dag, men vi har kjøpt inn så vi skal klare oss frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober eller november.

Hun forteller at humle som i 2006 kostet 25 Euro per kilo, nå går for 500 Euro per kilo. Dette er et resultat av de dårlige avlingene og hard konkurranse om å kjøpe den humlen som er.

Kan bli billigere
Om ølen blir dyrere kan det fort snu igjen. Den norske emballasjeavgiften på boksøl utgjør cirka ti prosent av prisen. EU ønsker nå å fjerne denne avgiften. Regjeringen Bondevik II fjernet den fordi det manglet dokumentasjon på at flasker er mer miljøvennlige enn bokser, men dagens rødgrønne regjering gjeninnførte avgiften. Av miljøhensyn.

Les saken her: Vil gjøre øl og brus billigere

Ikke bare øl
Øl er ikke den eneste varen som blir dyrere. Informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop Norge sier at de venter en prisstigning på flere produkter i løpet av året.

- Dette er en del av prisjusteringen, og et resultat av dårlig tilgang på enkelte varer. Spesielt ris, mais og hvete har blitt dyrere, og derfor vil varer som lagd ved hjelp av dette også bli dyrere, sier Kløvstad til Nettavisen.

Han forteller at selv om Ringnes skulle kreve ti prosent økning i ølprisene, så er det ikke sikkert at de går med på det.

- En slik situasjon vil naturlig nok føre til prisforhandlinger.

Om leverandørprisen fra Ringnes stiger med ti prosent, vil den trolig gjøre det samme i butikkene også, ifølge Kløvstad.

Drikker mindre
Ferske tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at vi for tredje måned på rad drikker mindre øl enn fjoråret. Selv om nedgangen i mars var på 5,4 prosent, april på 0,4 og mai på 2,0 har ølomsetningen totalt for 2008 økt i forhold til 2007.

- Nedgangen er såpass marginal at det ikke er noen vits i å spekulere i grunner til dette, sier direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Halfdan Kverneland Olafssøn til Nettavisen.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Kommentarer til denne saken