Gå til sidens hovedinnhold

Snart skiføre i alpinanleggene

Flere av de store skistedene har fått snø, og det er snart duket for en ny sesong i bakken.

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været der du bor

I helgen blir det ruskevær i store deler av landet. Nord-Norge slipper for det meste unna regnet.

Perioden januar til september er den varmeste som er registrert på Vestlandet, men for Norge som helhet er årets januar til september den åttende varmeste som er registrert, skriver met.no.

Snøen har kommet
Skiinfo melder allerede om snøfall ved flere av de store anleggene i landet.

- Det er jo ikke snakk om store mengder, men starten av oktober er veldig tidlig i forhold til tidligere år også, skriver Jens Løland, Norgesansvarlig i Skiinfo, i en e-post til Nettavisen.

Men meteorologen er ikke helt overbevist om at snøen har kommet tidligere i år enn andre år.

- Det er i hvert fall relativt kjølig nå. Hvorvidt det er tidlig varierer fra år til år. Jeg har jo sett snø på bursdagen min før, og jeg har bursdag i september. Det varierer mye det der. Jeg har ikke noe konkret estimat på når det blir unormalt tidlig. Det må vel være mer skifolk, som befinner seg i områdene og fører statistikk over dette, som er de rette å snakke med om dette, sier meteorolog Stig Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Tindenheisen, som er toppstasjonen til Hemsedal, har allerede fått et tynt hvitt lag med snø. Hemsedal planlegger sesongåpning 14.november.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I helgen blir det ytterligere påfyll av snø.

- En må i hvert fall litt opp i høyden. Vi får ikke noe særlig snø i havflaten, men en 5-6-700 meter opp vil en nok se snøfnugg. Fredag tror jeg du må 800-1000 meter for å få snø, men du må ikke like høyt de neste dagene. Det blir i hovedsak Sør-Norge som får snø, sier meteorologen.

I Europa vil det også bli snø de neste dagene.

- Det er kjølig i Europa også, i forhold til normalen, sier Fagerli.

Skiinfo skriver at det blant annet er forventet 25 centimeter snø i La Clusaz i Frankrike i løpet av de tre neste dagene.

Våt helg i sikte
I helgen er det ikke ventet rekordstore nedbørmengder, men det blir ruskevær i store deler av landet.

- Det er sannsynligvis Sør-Norge som får det dårligste været, men hvor det blir aller verst kommer vel litt an på hvor mye mer nedbør som blir avsatt på Vestlandet enn på Østlandet. Det kan være Vestlandet får mer nedbør når man summerer opp helgen. Vestlandet får det kanskje våtest. Det er kvalifisert gjetning, ler meteorologen.

Bortsett fra stiv kuling enkelte steder fredag, er det ikke meldt om noe kraftig vind i helgen.

Fredag får Sør- og Østlandet skyet til halvskyet vær og regnbyger. Det blir trolig noe lettere skydekke og avtagende nedbør utover dagen. Nedbøren faller som snø over 1000 til 1200 meter. Det blir perioder med nordvestlig kuling ved Lindesnes, men ellers rolige vindforhold. Det blir ingen store temperaturendringer.

Lørdag ser ikke så aller verst ut for Østlandet sin del, men det vil bli litt spredt nedbør.

Vestlandet får varierende skydekke og regnbyger fredag. Det blir mest nedbør i ytre strøk. Nedbøren kommer som snø over 1000-1200 meter. Vinden vil blåse nordvestlig bris, men det blir stiv kuling sør for Bergen. Det blir litt kjøligere.

- Lørdag blir nokså våt på Vestlandet på grunn av et lavtrykk som kommer inn fra vest. Så går lavtrykket østover, så Østlandet får nok den våteste søndagen, sier Fagerli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Midt-Norge får noe sol og for det meste oppholdsvær fredag, men det blir trolig mer skyet og litt regn i grensetraktene. Nedbøren kommer som snø over 800-1000 meter. Vinden vil blåse østlig bris. Temperaturen blir uendret eller litt stigende.

- Vi har lavtrykksaktivitet i Sør-Norge, som vil gi en ustabil og skiftende værtype gjennom helgen, sier meteorologen.

I Sør-Norge blir det generelt rund ti grader i helgen, men det kan bli noen grader høyere i lavlandet.

Fredag får Nord-Norge trolig lengre perioder med sol de fleste steder. Det blir oppholdsvær, men det blir likevel muligheter for noen regnbyger på kysten av Vest-Finnmark og Nord-Troms. Vinden vil blåse nord- eller nordøstlig bris, men det blir opp i liten kuling i Lofoten og Vesterålen. Temperaturen blir uendret eller litt synkende.

- Lenger nord blir det en tanke mer stabilt. Det blir i mye større grad oppholdsvær, men gjennom helgen blir det byger langs Finnmarkskysten og i Nord-Troms. Ellers er det ventet opphold i Nord-Norge gjennom helgen, så her vil vi får det beste været etter alt å dømme, sier Fagerli.

I Nord-Norge blir temperaturen rundt fem grader. Det blir litt høyere temperatur i Nordland, og mellom fem til ti grader.

- Det blir høstlige temperaturer, og kalde netter når vi har klarvær, sier meteorologen.

Kommentarer til denne saken