Sliter du med forbrukslåns- eller kredittkortrente på langt over 20 prosent? Da har du noe å se frem til.

EU er nemlig i ferd med forarbeidene til en ny lov som blant annet kan resultere i tak på renten (interest rate cap).

Som NA24 fortalte i forrige uke viser en kontroll utført av Konkurransetilsynet at 36 tilbydere av forbrukslån skjuler de reelle kostnadene for lånet. Les mer i artikkelen: Disse lånetilbyderne lurer kundene sine.

Denne utlånspolitikken er ikke bare brudd på markedsføringsloven, men praksisen kan bidra til at flere nordmenn havner i en vanskelig gjeldsfelle. Noe Nettavisen i flere artikler har satt fokus på. Les mer her.

Vil ha europeisk rentetak
Nå kommer imidlertid en gladnyhet for kunder som sitter i gjeldsklisteret.

EUs komissær for intermarkedet, Michel Barnier, er i full gang med en høring om som i hovedsak fokuserer på innføring av et felleseuropeisk rentetak på forbruks- og kredittlån.

Belgia forbildet
Dersom loven blir en realitet kan mange norske lånekunder se frem til å få halvert dagens svinedyre renter.

I EU-høringen fremgår det at 16 land i Europa allerede har innført rentetak. EU trekker spesielt frem ordningen i Belgia som velfungerende.

I Belgia er rentetaket på forbruks- og kredittlån 12,5 prosent effektiv rente for store lån (over 40.000 kroner) og 19,5 prosent effektiv rente for smålån (mindre enn 10.000 kroner.)


Ap vi hjelpe gjeldsslaver

Dermed er det håp for et forslag fra Arbeiderpartiets Kåre Simensen.

Etter Konkurransetilsynets avsløring om at kredittilbyderne skjuler den effektive renten, gikk Simensen ut i NRK med flere forslag for å hjelpe gjeldsslaver. Ett av forslagene var nettopp rentetak.

Støtter innføring av rentetak
Her er hjemme er Forbrukerrådet begeistret.

- Forbrukerorganisasjonene i Europa støtter innføringen av rentetak og Norge er intet unntak. Vi har etterlyst en løsning likt til det Simensen foreslår i vår dialog med EU myndighetene, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen til NA24.

Ubrukelig norsk lov
Forbrukerrådet har også sett at en cap på rentemarginene vil kunne erstatte den norske loven om ågerrente.

- Loven er dessverre en sovende lov. Enkelte motstandere av flere reguleringer peker på at vi i Norge har loven om ågerrenter. Jeg kan imidlertid ikke finne noen saker hvor denne loven er tatt i bruk, sier Jensen.