Gå til sidens hovedinnhold

Snikskytter slipper dødsstraff

Den yngste av de to Washington-snikskytterne, Lee Boyd Malvo, ser ut til å slippe dødsstraff for drapet på ett av de ti snikskytterofrene i fjor høst. Juryen anbefaler livsvarig fengsel.

Den endelige dommen vil bli kunngjort 10. mars neste år. Malvos advokat, Craig Cooley, klappet sin klient på ryggen etter at avgjørelsen ble kunngjort tirsdag, skriver NTB.

John Allen Muhammad (42) er i en separat rettssak funnet skyldig og dømt til døden for drapet på ett av de øvrige ofrene. Ti mennesker ble drept da de to terroriserte Washington-området på seinhøsten for ett år siden. Tre andre ble såret.

18-årige Malvo ble 18. desember funnet skyldig i drapet på Linda Franklin, som ble skutt i hodet på en parkeringsplass mens hun lastet varer i bilen sammen med sin mann.

Målet for påtalemakten har hele tiden vært dødsstraff, derfor ble saken lagt til Virginia, en delstat som praktiserer dødsstraff for lovbrudd begått av mindreårige. Malvo var 17 år da drapene fant sted.

Forsvarerne har forsøkt å tegne et bilde av en usikker unggutt som var hjernevasket av den 42-årige Muhammad til å utføre drapene. Malvo er blitt utpekt som skytteren i de fleste av tilfellene. Drapene ble utført fra bagasjerommet på bilen de to til slutt ble pågrepet i mens de sov.

Familie og lærere og andre som kjente Malvo som ung gutt, har tegnet et bilde av en stille og forsiktig gutt, en mønsterelev, som savnet en farsfigur og som ble totalt forvandlet etter at han møtte Muhammad som 16-åring.

Påtalemakten har imidlertid trukket inn psykologiske eksperter som beskriver 18-åringen som beregnende, noe som blant annet skal ha kommet fram i brev han har sendt sine medfanger.

- Jeg spiller den dumme idioten. Alle undervurderer meg, har han skrevet.

USA er et av de få landene i verden hvor det praktiseres dødsstraff for mindreårige lovbrytere. Siden 1990 er mindreårige blitt henrettet bare i sju land, ifølge USAs Informasjonssenter om dødsstraff. Foruten USA, gjelder dette Republikken Kongo, Iran, Pakistan, Jemen, Nigeria og Saudi-Arabia.

FNs barnerettskonvensjon forbyr dødsstraff og livstidsdom for barn under 18 år.

Malvo kan komme til å bli tiltalt for flere av drapene og risikerer da å bli dømt til døden.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet