Gå til sidens hovedinnhold

«Snille» Toska tilstår

Han har fått ros og godord over en lav sko av sine medtiltalte. I dag inntar den selvutnevnte hovedmannen bak dødsranet vitneboksen for å tilstå.

STAVANGER/OSLO (TV 2 Nettavisen): I fire uker har David Aleksander Toska sittet på tiltalebenken og blitt overøst av godord fra sine 12 medtiltalte. Ingen har hatt noe å utsette på mannen som satt sammen ranslaget som morgenen 5. april skjøt seg gjennom sikkerhetsvinduet i Nokas, avfyrte en rekke skudd i folkemassen ute på Domkrikeplassen og skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Beskrivelser som «omtenksom», «vennlig», «smart» og «familiemann» er blant superlativene de andre tiltalte har brukt om 30-åringen.

Toskas egen feil
Etter ranet har Toska ifølge sine egne memoarer på sin bærbare pc slitt veldig med forklaringer på hvordan det, i utgangspunktet enkle ranet, kunne gå så galt. Smaken av de rundt 56 millionene de fikk i utbytte, var langt fra god, ifølge Toska.

Selv tror 30-åringen at det var hans egen feilberegning av styrken på vinduet i bakgården på Nokas-bygget som førte til avsporingen.

«Jeg ser det slik at dersom det ikke hadde blitt avfyrt skudd inne i banklokalet, ville det kanskje heller ikke blitt skuddveksling utenfor. Torget var fullt av sivile som like gjerne kunne blitt truffet av politiet sine skudd som våres.»

Vil navngi sine kamerater
Da David Toska ble pågrepet i Spania ett år etter ranet fant politiet den bærbare datamaskinen hvor han forteller om forberedelsene til ranet, gjennomføringen og analysen av hvorfor det hele gikk galt.

Historien om norgeshistoriens største og mest dramatiske ran ble siden utfylt i en rekke politiavhør i Norge.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Men verken i notatene eller i politiavhør har Toska navngitt en eneste av sine ranskollegaer. Det knyttes nå stor spenning til hvorvidt mannen, som kalte seg for «mesterhjernen» da han i sin tid var aktiv sjakkspiller, vil bekrefte flere av de andres historier og på den måten navngi dem.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer har Toska signalisert at han har masse på hjertet når han inntar vitneboksen i dag klokken 08.00.

Tunga rett i munnen?
For eksempel har Erling Havnå innrømmet å ha hjulpet til med å skaffe biler og passe på møteplassen i Sørmarka etter ranet. Havnå nekter imidlertid for å ha deltatt i ranshandlingen. Vil Havnå og de andre få Toskas hjelp?

Mens Alf Henrik Christensen sier han ikke kjente til ransplanene og Toskas kamerat Lars-Erik Andersen nekter for å ha vært i Stavanger ransdagen. Og Kjell Alrich Schumann sier planen var at han skulle være med, men at han måtte trekke seg da han følte at han ble skygget. Dan Pettersen hevder han våknet i dekkleiligheten i Nedre Dalgate ransmorgenen og hørte om ranet på radioen og en annen av Toskas kamerater, Betew, sier han fikk i oppgave å passe på Toskas familie dersom noe gikk galt.

Dersom Toska velger å bekrefte deres historier, vil det samtidig åpne opp for en rekke oppfølgingsspørsmål fra aktorat og de andre tiltalte sine historier. En utvidet forklaring vil automatisk føre til mange løse tråder. Og tar Toska sjansen på forsøke å holde tungen beint i munnen og ikke falle i noen feller?

TV 2 Nettavisen er til stede i Nokas-rettssalen og følger Toskas forklaring fortløpende.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken