Gå til sidens hovedinnhold

Snipp, snapp, snute

Er eventyret ute, Solbakken?

FC KØBENHAVN - CHELSEA 0-2:

Jubelscenene vi husker fra Parken da FC København slo Rosenborg ut av mesterligaspill i høst, og sendte Barcelona hjem med uavgjort i gruppespillet, ble verken kopiert eller overgått da Chelsea gjestet den danske stadion i den første av to kamper i åttendedelsfinalen.

Ståle Solbakkens menn hadde nok spist litt for mye selvtillit til frokost, og ble utspilt av et antatt svakt Chelsea i mesterligamøtet.

Antatt.

Når skal vi lære at antakelser og fotball er antonymer? De formsvake spillerne til en presset Carlo Ancelotti storspilte på bortebane, og scoringsfoten til Nikolas Anelka sørget for 2-0 - et meget godt utgangspunkt før returoppgjøret på Stamford Bridge 16. mars.

Dermed fikk kritikerne så absolutt svar på tiltale. Chelsea svarte. Ancelotti svarte. Fernando Torres svarte. «Det er klart vi kan vinne trofeer», sa de.

Og Solbakken var ydmyk etter tapet.

- Vi tapte mot et bedre lag. Spillerne våre prøvde sitt beste og vi hadde gode øyeblikk.

- Vi er ikke så veldig skuffet, sa FCK-treneren etter kampen.

Champions League siste sjanse for Ancelotti
Chelsea var umiddelbare storfavoritter da de ble trukket mot FC København i midten av desember. I løpet av de to neste månedene endret det seg. Siden trekningen har Chelsea, som sikret seg the double forrige sesong, vunnet færre enn halvparten av kampene sine og er i ferd med å spille seg ut av gullkampen i Premier League. I tillegg er klubben slått ut av FA cupen, og Champions League er dermed siste sjanse for Carlo Ancelotti til å vinne et trofé denne sesongen. Kampen mot FCK i Parken kan faktisk ha vært siste sjanse for Ancelotti til å bevise seg verdig managertittelen i Chelsea. Klubbens eier, Roman Abramovic, har i alle fall ikke latt seg imponere av den italienske trenerens statistikk den siste tiden.

Les saken: - Ikke spark Ancelotti

Og Ancelotti skal nok passe seg, for den mektige klubbformannen har bevist at han ikke er handlingslammet. I januar brukte han 450 millioner kroner på å hente Fernando Torres fra Liverpool til Stamford Bridge.

Torres imponerte
Spissen har ikke vært noen kjempesuksess i Chelsea-drakta, men mot FCK var spanjolen en del av startelleveren, og han beviste sitt kaliber med hurtighet og et intenst måljag.

Og selv om den første scoringen for London-klubben lot vente på seg, stilnet nok Torres-kritikken noe. Det samme gjorde kritikken av Ancelotti og Chelsea. For klubben har virkelig fått det gnidd inn i sann Jantelovstil at de ikke skal undervurdere danskene. Mediehysteriet har gjort sitt for å fjerne alle spor av selvtillit hos de formsvake blå. Uten å lykkes. Chelsea spilte med glød og aggressivitet og utspilte Solbakkens menn.

Kanskje var det FCK som burde ha revurdert sin mentalitet før mesterligakampen. Hele Europa har bidratt til at klubben har tilegnet seg en litt arrogante holdningen. Selv Solbakken måtte innrømme at noen av spillerne hadde fått det for seg at de var bedre enn Chelseas banemannskap.

Det beviste de aktuelle spillerne i så fall ikke. En skadefri tropp var nesten usynlige før pause, og kontringene de skapte ble avbrutt av upresist pasningsspill.

- Vi holdt ikke følge med tempoet deres og misser altfor mange pasninger, hevder Solbakken.

To Anelka-scoringer
Chelsea, som spilte kampen uten en skadet Didier Drogba og dermed med Torres og Anelka på topp, åpnet på sin side friskt og scoret 1-0-målet etter 17 minutter. Ironisk nok ble målscorer Anelka, seksmålsscorer i den engelske serien denne sesongen, spilt opp av tidligere Chelsea-spiller, Jesper Grønkjær, som demonstrerte en av mange håpløse FCK-pasninger. Anelka klinket til fra 15 meter og fikk betalt for styrkeøktene han har kostet på høyrebeinet. Ballen gikk knallhardt forbi svenske Johan Wiland, og sendte Chelsea opp i en fortjent ledelse, som også holdt seg til pause.

Men Solbakken har ikke kapret fotballeuropas overskrifter av ingenting. Den norske suksesstreneren må ha kommet med noen reale gullstrofer i pausepraten, for københavnerne var langt friskere da de entret gressmatta til andreomgangen. Tidligere Start-spiller, Christian Bolanos, fikk tilskuerne til å reise seg fra setene med omgangens første store sjanse.

Men Chelsea og Anelka svarte med en befriende 2-0-scoring. Frank Lampard beviste sin genialitet med en fantastisk pasning til Anelka, som nådeløst banket inn nettkjenningen.

FCK ute av kampform
Selv om begge lag underholdt med målsjanser, stengte målkontoen etter 2-0-målet, og FCK tapte hjemmekampen.

Å ligge to mål bak i returoppgjøret på Stamford Bridge er ingen enkel oppgave. Kanskje er den umulig. I alle fall hvis den danske klubben ikke hever prestasjonsnivået betraktelig. Det kan bli vanskelig, skal vi tro Solbakken, som innrømmet at spillerne er ute av kampform, flere måneder etter at den danske serien ble avsluttet.

- Det er ikke veldig overraskende med tanke på at vi ikke har spilt kamper på dette nivået på en stund, sier Solbakken, som likevel er optimist.

- Det her er viktig lærdom for oss.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken