Gå til sidens hovedinnhold

Snøhvit må stenge

Prestisjeprosjektet til StatoilHydro på Melkøya har måttet stenge for andre gang siden oktober. De store problemene kan ta et år å løse.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Med en prislapp på nesten 60 milliarder kroner skulle Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest være klart for leveranser av naturgass i disse dager. Men operatøren StatoilHydro har støtt på vansker som gjør at anlegget bare har kunnet produserere med rundt 50 prosent kapasitet.

Se video på TV 2 Sumo

NA24 - din næringslivsavis

Problemene på Snøhvits landanlegg på Melkøya er knyttet til kjøleanlegget. Nå frykter partnere i Snøhvit-lisensen at problemet er så stort at det kan bli stans i mange måneder, i verste fall et år, skriver Aftenbladet.

Designproblemer
Mens offshore har gått helt smertefritt, skaper det kompakte anlegget på den lilla øya like utenfor Hammerfest store vansker. Problemene skal være knyttet til designen, som er utført av det tyske selskapet Linde. Selskapet har tidligere gjort store jobber blant annet på Kårstø.

Problemet dreier seg om saltvannslekkasje i varmeveksler på landanlegget. Der skal gassen kjøles ned til 160 kuldegrader og komprimeres 600 ganger for å kunne fraktes på skip ut i verden, til det markedet som betaler best. Uten skikkelig kjøling og med lekkasje faller hele vitsen med anlegget bort, og da blir det stans.

- Meget vanskelig
Det er første gang denne teknologien brukes og det på et så stort anlegg. Den aktuelle kjøledelen ligger i kjernen av anlegget og vil ta lang tid å reparere.

- Det ligger kompakt og kronglete til. Potensielt kan dette være meget vanskelig. Men vi forstår at StatoilHydro jobber med midlertidig løsning, sier administrerende direktør Hugo Sandal i det tyske oljeselskapet RWE Dea, som er feltets minste medeier.

Det var nettstedet Offshore.no som onsdag kveld først kom ut med opplysninger om problemet.

Taper stort
Informasjonsleder Sverre Kojedal hos operatøren StatoilHydro bekrefter problemene med kjøleanlegget og sier selskapet har satt en ramme på seks til ti måneder for å få full drift på Snøhvit-anlegget. Han sier selskapet har planer om å stenge ned anlegget for justeringer og reparasjoner en måned i sommer. Snøhvit-partnernes frykt er at denne månedene skal vokse – mye.

Dette er langt fra snakk om noen liten sak, ettersom man her finner utstyr på størrelse med Oslo Rådhus. I mellomtiden går StatoilHydro glipp av store inntekter ved salg av gassen, tilsvarende 4,1 millioner tonn LNG per år.

- Vi skulle nok ønsket oss en en enklere oppstart. Det er blitt mer komplisert enn ventet. Men vi er fortsatt i oppstartsperioden og trykker på for å oppnå så høy produksjon som mulig, sier Kojedal til Aftenbladet.

Kojedal regner med stans i ytterligere et par uker før det igjen er drift på Melkøya. I oktober var anlegget stengt i halvannen uke. Når det har vært drift, har anlegget bare gått for halv maskin og ikke kommet opp i marsjfart, ifølge en kilde Offshore.no har snakket med.

Bekymrede partnere
- Anlegget er enormt komplekst. Så mange elementer skal stemme, og vi gjør alt for å teste, «tune» og justere anlegget. Erfaringene strømmer på hver dag, sier Kojedal optimistisk til Aftenbladet.

Men partnerne ser ikke like lyst på situasjonen.

Anlegget største medeier er statlige Petoro, som forvalter statens direkte eierandel på 30 prosent i prosjektet:

- Vi har ikke fått en klar og entydig forklaring på hva problemet skyldes. Foreløpig er vi avventende til hva som skjer. Vi har forstått at Statoil har satt ekstra folk på problemet. Men per i dag kjenner vi ikke varigheten av stansen, sier informasjonsdirektør Sveinung Sletten i Petoro.

Snøhvit-feltet er Europas første eksportanlegg for flytende LNG, som skal skipes med spesialbygde tankere til USA og Europa.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis