Gå til sidens hovedinnhold

Snøkaos koster skjorta

Bare det første døgnet flakser millioner av gårde.

Hvert eneste år viser Kong Vinter sin besøkelsestid, noe som slett ikke er gratis.

- Det normale er at når den første snøen kommer over Sør-Norge blir det en økning i skader og forsikringsutbetalinger på 30 prosent det første døgnet. I kroner og øre utgjør det første snøfallet mellom 7-10 millioner kroner ekstra i omkostninger per døgn, bransjen sett under ett, sier Jack Frostad, forsikringsselskapet Ifs pressekontakt, til NA24.

Satser på sommerdekk
Likevel satser mange nordmenn på at de kan karre seg gjennom vinterhalvåret på dårlig underlag.

- I fjor så kom det et snøvær over fjellområdene på Østlandet ganske tidlig, og en del reiste på fjellet med sommerdekk til tross for klare advarsler, sier han.

I Norge er det imidlertid ikke påbudt å kjøre med vinterdekk. Regelen er at det er føreren som selv må vurdere om kjøretøyet er sikret tilstrekkelig veggrep. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre enn fristene for når piggdekk og kjetting kan benyttes, hvis føreforholdene krever det, ifølge Statens Vegvesen.

Dyre ulykker
Men dersom man gambler på at sommerdekk vil holde også gjennom vintermånedene kan man få en dyr opplevelse, nemlig en avkorting i forsikringen, noe allerede flere har opplevd.

- I noen av de tilfellene der folk kjørte til fjells, der de visste hva de møtte og hvor det var snø, mens de kjørte på sommerdekk. I noen av de tilfellene foretok vi avkorting, sier Jack Frostad

Han sier at de i to saker i fjor foretok en avkortning på 20-30 prosent i utbetalingene. - alltid individuel vurdering, må være 100 prosents årsakssammenheng mellom føret, vær og skadene.

Dekk på vinterføre
Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke tillatt i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.

Krav til dekk i vinterperioden:
* Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype.

* Vinterdekk er spesielt merkede dekk framstilt for kjøring på vinterføre.

* Bare vinterdekk tillates brukt med pigger (unntak for motorsykkel).

* Hvis kjøretøy til og med 3500 kg utstyres med piggdekk, er hovedregelen at man skal ha piggdekk på alle hjul.

* Hvis kjøretøy over 3500 kg utstyres med piggdekk, er kravet at man har piggdekk på hjul som sitter på samme aksel.

Kilde: Statens Vegvesen

Kommentarer til denne saken