Gå til sidens hovedinnhold

Søker etter søstrene i dag

Politiet setter inn store ressurser på å finne de to antatt døde kvinnene i Jamtfjellet i Vefsn.

Hvis sikkerheten i rasområdet bedres, vil politiet kunne gå inn i rasområdet med spesialtrente skredhunder onsdag. Det skriver Helgeland Arbeiderblad.

Så langt har rasfaren vært så stor at søket etter de to antatt døde kvinnene er innstilt. Tirsdag kveld ankom skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) for å se på rasområdet ved Jamtfjellet i Vefsn.

I løpet av morgentimene onsdag, vil det bli avgjort hva som blir neste skritt i aksjonen.

Frykter nye ras

- Så langt har rasfaren gjort det umulig å ta seg inn i området. Nå dreier det seg om å koordinere ressursene og få avklart hvor stort apparat vi skal iverksette hvis sikkerheten blir vurdert som god nok, sier stabssjef ved Mosjøen politistasjon, Jon Helge Vang, som leder den pågående aksjonen.

Blant annet er det rekvirert spesialtrente skredhunder fra Oslo politidistrikt som skal settes inn i søket etter de to kvinnene.

- Hundene er trent til å søke gjennom vann, snø og jord. Vi jobber nå med saken og håper å ha dem på plass i løpet av kort tid. Det er også aktuelt å sette inn bakkemannskaper, men dette er avhengig av hvordan stedet ser ut når vi kommer dit, sier Vang.

Befaring

Norges Geotekniske Institutt (NGI) sender skredekspert Erik Hestnes til Vefsn, opplyser informasjonssjef Kjell Hauge i NGI.

Hestnes er ekspert på sørpeskred og skal etter planen befare området med helikopter.

- Området skal befares for å se om man kan si noe om hvor mye smeltevann som renner rundt rasområdet. På grunn av mye snøsmelting og høy temperatur blir det så mye vann at vi kan oppleve slike ras som vi så i helgen. Befaringen vil kunne si noe om vi er på vei mot en verre situasjon, eller om vi kan forvente en bedring, sier Hauge.

Vanskelig søk

Nå knyttes det stor spenning til hva som er status på den 500 meter brede snøfonna som søndag lå i overkant av rasstedet.

- Fonna utgjør en stor risikofaktor for letemannskapene. Vi kan ikke gjøre noe før vi har kartlagt denne situasjonen.

Vang utelukker ikke at det kan la seg gjøre å sprenge fonna og dermed eliminere denne rastrusselen manuelt.

- Dette blir en vurdering skredekspertene må gjøre ut fra topografien i området, sier han.

Flomstore elver og uframkommelige forhold i fjellet gjør at alt letemannskap må flys inn i helikopter. På rasstedet venter tøffe arbeidsforhold for letemannskapene.

- Alt avhenger av beskaffenheten på massene som har kommet ned. Raset har tatt med seg både stein, is og jord, og når den blandingen lander er den mer kompakt vi ønsker oss.

Han anslår leteområdet i bunnen av rasområdet til å ha en bredde på mellom 100 og 300 meter. - Det skal være overkommelig for to hunder. I tillegg er det aktuelt å hente inn mannskap fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp til å bistå i arbeidet, sier Jon Helge Vang.

Ferdsels- og oppholdsforbudet i Vefsnfjellene gjelder fortsatt. Det er ifølge politiet ekstremt farlige forhold i de lokale fjellområdene.

Les flere nyheter fra Helgeland Arbeiderblad.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken