Gå til sidens hovedinnhold

Søkkrike Martins pengebinge

Martin Andresen tar neppe over Vålerenga for pengenes skyld.

For landslagskapteinen er søkkrik. I 2006-ligningen står han med 34,2 millioner i formue. Men 30-åringen er god for mye, mye mer.

NA24 - din næringslivsavis

Og det er ikke de korte proffoppholdene i Wimbledon og Blackburn som har fylt Ski-guttens bankkonto.

Les også: Enga drømmer om 250 millioner

God for 800 mill.
Med møbelgiganten Skeidar i baklommen ruller imidlertid millionene inn. Kapital anslo i fjor at den utvidete Andresen-familien sitter på verdier for 800 millioner kroner. Møbelvirksomheten startet med et snekkerverksted i Ski i 1912. Men det var først 52 år senere den første butikken ble åpnet.

I dag står Martin Andresens far, Morten, onkelen Borge og fire av søskenparets barn som eiere av Skeidar, som ifølge hjemmesiden vil bli «den største norskeide møbelkjeden».

Foreldrene har makten
Brødreparet sitter på A-aksjene i selskapet som kontrollerer møbelkjempen, Birkelunden Investeringsselskap AS, og har dermed all makt selv om de bare sitter på fem prosent av aksjene hver.

Men mens landslagskapteinen storspilte for Brann i fjorårets sølvsesong, slet Skeidar. I 2006 falt overskuddet etter skatt fra 42,6 millioner til 13,9 millioner.

Svakt fjorår
- Konsernets resultat i 2006 er påvirket av avslutning av kjedens samarbeid med leverandøren Ekornes med påfølgende sortimentsutskiftning, samt engangskostnader knyttet til oppgradering av varehus, heter det i årsberetningen til Skeidar Holding AS.

NA24 har i høst skrevet om Andresens heleide selskap Mime Invest AS. Her ble det et overskudd på 13 millioner i fjor. Selskapet hadde 33,5 millioner i egenkapital ved årsskiftet.

Tause rådgivere
Dermed satt Vålerengas nyervervelse ned overkursfondet og cashet ut 20,4 millioner. Men hva han gjør med pengene sine er uvisst. 30-åringens rådgivere er ikke særlig meddelsomme.

- Dette er et privat investeringsselskap, og vi har ikke noe ønske om å gi noen kommentarer utover det som sendes til Brønnøysundregistrene, sa kontaktperson Thomas Berntsen i Mime Invest AS til NA24.

Andresen-rådgiver Erik Moe hadde ikke mye å tilføye:

- Vi kommenterer aldri tall i det hele tatt. Du får nøye deg med det som står i regnskapet.

Tok ut 133 millioner
Andresen-familiens eierselskap, Birkelunden Investeringsselskap AS, fikk et overskudd på 57 millioner i fjor, og tok ut beskjedne åtte millioner i utbytte.

Men i tillegg satt familien ned selskapskapitalen med 133 millioner, som ble tilbakebetalt til aksjonærene.

- Hele kapitalnedsettelsen er lånt tilbake til selskapet, heter det i styrets årsberetning.

Dermed har Birkelunden Investeringsselskap AS sikret seg mot fryktede endringer i selskapsbeskatningen fra finansminister Kristin Halvorsens side, skrev E24 i midten av juli.