Gå til sidens hovedinnhold

Solana til Iran

EUs «utenriksminister», Javier Solana, skal til Iran for å diskutere kjernekraft.

EUs utenrikspolitiske koordinator, Javier Solana, skal om kort tid til Iran for å svare på flere spørsmålene om forslaget som ble levert til Irans ledere i begynnelsen av juni. Dette sier en topp politiske kilde i EU.

- Iran ønsker å få klarere svar på flere ting som står i forslaget, derfor skal Solana reise til Iran, sier kilden. Kilden vil ikke si når Solana skal reise til Iran, melde Reuters.

Iran har fått frist til midten av juli til å svare på det vestlige forslaget, som er forberedt av Tyskland, Frankrike og Storbritannia, med støtte fra EU, USA, Russland og Kina, men Irans utenriksminister talsmann, Hamed Asafi, ber vestlige land om å være tålmodige.

- Vi trenger god tid for å studere forslaget nøye. Iran skal gi svar i midten av august, sier Asafi, melde AFP.

USA og flere andre land tror at Iran har planer om å skaffe atomvåpen, men Iran avviser dette og sier at atomprogrammet kun er beregnet for produksjon av energi.

Iran har blitt henvist til FNs Sikkerhetsråd, som kan vedta sanksjoner mot landet, etter det å ha klart å overbevise det internasjonale samfunnet om at landets atomfysikere bare vil bygge atomkraftverk, og ikke atomvåpen.

Bush-administrasjonen legger press på de europeiske landene og Japan for å få dem til å skjerpe sine sanksjoner mot Iran hvis landet avviser forslaget.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test

Kommentarer til denne saken