Gå til sidens hovedinnhold

- Soldatene er på rommet mitt

Så ble telefonlinja til moskélederen Abdul Rashid Ghazi brutt.

På telefon fra moskeen uttalte moskeens nestleder Abdul Rashid Ghazi seg til pressen på telefon etter to timer med intense angrep.

- Dette er min siste sjanse til å si noe, og jeg vil gjerne si at vi har kjempet modig. Vi ble bedt om å bøye oss for overmakten, men vi nektet. Vi kjemper til vi blir martyrer, men folket vil ta hevn mot regjeringen, sa Ghazi til tv-kanalen Aaj News Channel.

Senere på natten ringte Ghazi opp igjen til kanalen.

- Kommandostyrkene har nådd rommet der jeg er, sa han. Så ble telefonkontakten ble brutt.

Den militære ledelsen sier at de ikke vet hva som har skjedd med Ghazi. Tirsdag formiddag fortsetter stormingen av moskeen, og soldatene tar stadig kontroll over større deler av bygningen.

-Tilbød overgivelse
I går møtte 20.000 mennesker opp i en demonstrasjon i byen Khar på grensa mot Afghanistan der lederne oppfordret til jihad mot president Pervez Musharraf som en følge av beleiringen av Den røde moské.

Ifølge Abdul Rashid Ghazi nektet myndighetene under beleiringen å godta et tilbud om overgivelse foran media, slik at verden kunne få se hva slags våpen de militante aktivistene sitter på. Pakistanske myndigheter avviser historien.

- Vi ba Ghazi ta hensyn til livene til kvinner og barn, men han avviste alle forslagene våre, sa sjefforhandler Chaudhry Shujaat Hussain til IANS.

De pakistanske regjeringssoldatene som i natt stormet Den røde moské i Islamabad har ikke sett noe til gislene som de fryktet befant seg inne i bygningen, ifølge Reuters.

- De er ennå ikke funnet, sa Waheed Arshad, generalmajor i den pakistanske hæren.

20 kvinner i moskeen
Omtrent 20 barn sprang soldatene i møte da de først tok seg inn i moskeen i natt, men etter at hele den religiøse skolen Jamia Hafsa var gjennomsøkt hadde soldatene ikke funnet de flere hundre kvinnelige gislene som var antatt å oppholde seg mot sin vilje i moskekomplekset.

Tirsdag formiddag opplyser hæren at 20 kvinner har kommet ut fra selve moskeen.

Minst 40 militante studenter og aktivister ble drept da regjeringssoldatene kjempet seg vei gjennom moskeen etter stormingen, mens åtte soldater har mistet livet.

-Blir drept
Aktivistene i moskeen gikk til motangrep mot stormingen med maskingevær, raketter og bensinbomber fra moskeens kjeller og den ene minareten. Ifølge generalmajor Arshad skal de også ha satt opp bomber med fjernutløser inne på moskéområdet.

-De som overgir seg blir arrestert, men resten blir behandlet som stridende og blir drept, sa Arshad til AP.

Pakistanske myndigheter frykter at de resterende aktivistene skal sprenge seg selv i lufta i et forsøk på å drepe så mange soldater som mulig.

Troppene skal ha tatt kontroll over alle sykehusene i Islamabad, og minst 29 sårede soldater er brakt inn, ifølge det indiske nyhetsbyrået IANS.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai