Gå til sidens hovedinnhold

Solgte øl til barn

Åtte butikker i Oslo i politiets søkelys.

(iOslo.no) Næringsetatens butikkaksjoner har avslørt at åtte Oslobutikker har solgt øl til mindreårige. Tallene kommer fram i en pressemelding fra Næringsetaten, og viser en sterk økning fra i fjor. Tilsammen har etaten i 2007 funnet 29 tilfeller av skjenking til mindreårige i butikker og restauranter. Det tilsvarende tallet for hele fjoråret var 19 tilfeller.

- Vi har hatt mange kontroller, og dessverre avdekkes det salg til mindreårige i ganske mange tilfeller. Hvis man sammenligner med fjoråret – er et en stor økning i salg og skjenking av mindreårige, sier Anne Farseth, direktør i Næringsetaten til iOslo.no.

Rettslig etterspill
Etaten har den siste måneden gjennomført fem butikkaksjoner mot tilsammen 57 butikker, sammen med forebyggende avdeling ved Oslo politidistrikt. Ungdommene som fikk kjøpt alkohol var i aldersgruppen 15-17 år, og Næringsetaten varsler at butikkene kan vente seg rettslig etterspill.

- Det er flere forretninger som har mistet bevillingen sin, og det er flere som vil miste bevillingen sin, sier Farseth.

- Hvorfor er det så mange butikker som selger øl til ungdommer nå?

- Det har noe med tiden på året å gjøre. I mai er det mer, og vi har gjennomført mange kontroller nå. Vi har også hatt samarbeid med politiet, sier hun.

Bruker falsk ID
Det er politihøyskolestudenter som gjennomfører kontrollene. De sjekker ID på personer de mener ikke er gamle nok i etterkant av kjøpet. Oftest er legitimasjonen lovlig - og ekte, men kontrollene har også avdekket mange som bruker falsk legitimasjon. Det er straffbart, og ungdommene kan vente seg en bot.

Målet med prosjektet har vært å avdekke hvor mange butikker som er villige til å selge til mindreårige, og aksjonene har pågått i hele år. Til nå er 71 butikker kontrollert, og elleve av dem har solgt til mindreårige. De elleve tilfellene er jevnt fordelt mellom kjedebutikker og frittstående butikker.

- Gjennom Oslo-prosjektet har vi hatt en intensivert kontroll. Det er ganske mye av dette, sier Farseth.

Etaten vil gjennomføre ytterligere 200 kontroller utover året.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant