Gå til sidens hovedinnhold

- Solskjær bare stirret på meg. Da forsto jeg at noe var galt

Amerikaneren hadde en helt spesiell reaksjon da han fikk skrekkbeskjeden.

AKER STADION (Nettavisen): Solen skinner i rosenes by. Joshua Gatt (23) har akkurat gjennomført en rolig treningsøkt sammen med resten av spillerne som ikke var inkludert i kamptroppen dagen før.

Det er 22 måneder siden Gatt sist gang var inkludert i en kamptropp for de blåhvite fra Romsdal.

Det er en nydusjet og velkledd amerikaner som møter Nettavisen i kaféen på Aker Stadion.

- De bare stirret på meg
29. juni 2013 er datoen som står stemplet som et vondt minne i amerikanerens karriere. Gatt driblet seg forbi en Sarpsborg-spiller da han ble sklitaklet fra siden og dyttet mens han var i luften. Det gjorde at Molde-vingen landet forkjært.

- Jeg trodde kneet hadde blitt overstrukket, og at jeg kunne løpe det av meg. Jeg bet tennene sammen og gikk ut på banen igjen. Da tok det ikke lang tid før jeg gikk ned for telling på nytt, og da var marerittet i gang, forteller han til Nettavisen.

23-åringen ble tatt av banen, men han var uvitende om skadeomfanget. Legene foretok en MR-undersøkelse av kneet, og noen dager senere gikk den amerikanske landslagsspilleren inn på kontoret til legene i god tro om at de skulle fortelle at han ville bli spilleklar innen kort tid.

- Jeg kom inn i rommet, og satt meg ned. Ole Gunnar (Solskjær) og de to legene sa ingenting. De bare stirret på meg. Da forsto jeg at noe var galt, minnes han.

Var i sjokk
23-åringen måtte operere to leddbånd i det venstre kneet. Det gjorde at han mistet resten av 2013-sesongen for Molde, i tillegg til Gold Cup for det amerikanske landslaget.

- Det var like før jeg skulle reise til USA på landslagssamling. Det var veldig tungt å se den muligheten forsvinne, i tillegg til at hele sesongen var over for min del.

Han tar et dypt pust før han fortsetter:

- Jeg var sønderknust. Det var hjerteskjærende.

Da Gatt fikk beskjeden var det svært surrealistisk for ham. Det førte til en veldig spesiell reaksjon.

- Jeg begynte faktisk å le da de fortalte hvor alvorlig det var, trolig fordi jeg var i sjokk og ikke forsto hva som hadde skjedd, innrømmer hurtigtoget.

Den hurtige vingen ble sendt til USA for rehabilitering, og da Molde startet oppkjøringen til 2014-sesongen var han endelig klar igjen. Da hadde Tor Ole Skullerud tatt over trenerroret.

- Glemmer ikke den følelsen
Det var drøyt to uker til seriestart mot Vålerenga. Snøen dalte ned mens Molde-spillerne trente på Aker Stadion. Amerikaneren skulle ta med seg ballen for å avslutte treningsøkten, men da skjedde det som ikke skulle skje.

- Jeg gjør en liten vending. Da skled venstrefoten under meg, på grunn av snøen, og leddbåndet røk igjen.

Og denne gangen var han ikke i tvil om hva som hadde skjedd.

- Du glemmer ikke følelsen av et leddbånd som ryker. Smerten er enorm. Jeg forsto hva som hadde skjedd med engang jeg skled. Da var åtte måneder med rehabilitering gått rett i vasken, sier kantspilleren mens han ser ned i gulvet.

Denne gangen røk bare ett av leddbåndene, men han måtte under kniven nok en gang, og nye 8-10 måneder på sidelinjen ventet.

Var langt nede
Etter operasjonen var gjennomført var Gatt på akkurat samme sted i karrieren sin som han hadde vært ti måneder tidligere. Det var ikke lett for 23-åringen å akseptere.

- Det var forferdelig. I løpet av ett lite sekund gikk jeg fra å være i lykkerus over at jeg var spilleklar igjen, til å gå helt ned i kjelleren. Jeg var fryktelig lei meg, sukker han.

Til tross for nok et stort tilbakeslag på veien mot comebacket, klarte han å se det positive i situasjonen.

- Heldigvis var ikke karrieren min ødelagt. Da jeg hadde fått ting litt på avstand, tenkte jeg at det bare var en liten fartsdump på veien mot mine drømmer.

Selv om legenes tilbakemeldinger var positiv etter den andre operasjonen, har hurtigtoget fått klar beskjed om at han kanskje ikke er like heldig om det skjer igjen.

- Legene sa at jeg må være veldig forsiktig. Det er ikke mange som kommer tilbake fra tredje eller fjerde leddbåndskade, så jeg må unngå flere av de skadene nå, forteller han mens han viser frem arrene på kneet.

- Ville vært dårlig gjort
Til tross for 8-10 nye måneder med operasjon, hard opptrening og utallige ensomme timer i treningsrommet var han aldri i tvil om at han skulle komme tilbake på fotballbanen.

Det var særlig én ting som motiverte han i den tunge stunden.

- Alle amerikanske fotballspillere drømmer om å skape seg en karriere i Europa. Jeg har klart det. Det ville vært dårlig gjort av meg, særlig overfor alle andre som drømmer om dette, å kaste bort denne muligheten bare på grunn av noen problemer med et kne, forteller han bestemt.

Han tenker seg litt om, før han fortsetter.

- Dette har vært mitt karrierevalg. Jeg har ikke noen andre alternativer eller en backup-plan dersom jeg ikke lykkes med fotball, innrømmer han.

Vil tilbakebetalte Molde
Operasjonene til Molde-spilleren har vært av det dyre slaget. Molde dekket gledelig sykehus-regningen på over en halv million kroner etter den første operasjonen. Den andre operasjonen var gratis. Nå ønsker han å tilbakebetale klubben.

- Nå skal jeg gjøre alt jeg kan for å vise klubben at de har gjort et godt valg da de støtte meg. Jeg er evig takknemlig for alt de har gjort, og det skal jeg bevise for alle.

Men unggutten har mer enn bare sykehusregningen å spille for de neste månedene. Gatts kontrakt med klubben fra Romsdal strekker seg ut 2015-sesongen. Han må overbevise Tor Ole Skullerud dersom kontrakten skal bli forlenget.

- Jeg håper jeg spiller godt nok til at de ønsker å forlenge kontrakten min.

Advarer motstanderne
20 april meldte Molde-vingen selv på Twitter at han endelig er spilleklar igjen, nesten to år etter den katastrofale hendelsen i kampen mot Sarpsborg 08. Nå føler han seg bedre enn noen gang.

- Det er fantastisk. Jeg føler meg mer selvsikker enn på lenge. Jeg er trygg med ballen i beina, jeg kan takle og gjøre vendinger uten problemer, sier han med et stort smil om munnen.

Til tross for to store operasjoner, og nesten to år uten kamptrening, er han ikke i tvil om at en ekstreme farten fortsatt er til stede.

- Det vil dere merke fort, ler han.

- Alle vil bli minnet på hvor hurtig jeg mer med engang jeg kommer ut på banen, tro meg. Ingen kommer til å holde følge med meg når jeg setter fart, sier 23-åringen selvsikkert.

Det er ikke bare farten som fortsatt er intakt. Ifølge amerikaneren er han langt sterkere mentalt etter skademarerittet.

- Det er utrolig hvordan så mye negativitet kan gjøre en så mye sterkere. Det har fått frem det beste i meg, og nå kommer jeg tilbake med en ny kropp og et nytt tankesett, avslutter Molde-spilleren.

Amerikaneren regner med at han er tilbake på banen rundt månedsskiftet mai/juni, men understreker at det er Skullerud som må bestemme når han føler tiden er inne for et comeback i Tippeligaen.

Annonse: Sjekk dagens langoddsprogram.

Kommentarer til denne saken