Gå til sidens hovedinnhold

Solstorm kan gi svarte skjermer

Ny solsyklus kan true teknologien.

- Omfattende strømbrudd, avbrudd av radiokommunikasjon, GPS-system og annen navigasjon som svikter og farlige forhold for folk som flyr kan bli virkelighet nå som en ny solsyklus har startet, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han forklarer at en ny solsyklus, som vil vare i 11 år, nå har startet. Denne solsyklusen kan bli 30-50 prosent kraftigere enn den forrige og med flere intense solstormer enn tidligere. Det er disse solstormene som i verste fall kan slå ut viktige installasjoner i samfunnet.

- Dersom den nye solsyklusen blir svært sterk, vil det påvirke vårt teknologibaserte samfunn i stor grad. Høy solaktivitet, med flere og kraftigere solstormer, og økt UV stråling, kan skade mange teknologiske systemer om man ikke tar forhåndsregler, sier Brekke.

Strømnett slått ut
Tidligere har det blitt påvist at kraftige solstormer kan slå ut strømnettet, blant annet i Sverige og i USA. I USA har man også merket at spotprisen på strøm har gått opp under en kraftig solstorm.

- Vi ser også at markedet reagerer når slike fenomener oppstår, om man er i berørte sektorer kan man til og med tjene et par ekstra kroner om man kjøper rett før en solstorm og selger når det står på som verst, sier Brekke.

Et eksempel på at solstormer kan skape kaos ved at partikler fra sola slår ut satellitter er Galaxy 4. Denne kommunikasjonssatellitten ble slått ut av en kraftig solstorm og overførte 80 prosent av alle personsøkersignalene i USA. Også deler av internett i USA ble lammet og nyhetstjenesten til flyplasser fungerte ikke som følge av solstormen.

Maks i 2010
Solens aktivitet varierer i sykluser på 11 år. I løpet av de første årene når solen maksimal intensitet noe som betyr at vi allerede i 2010-2013 vil oppleve solskylusens maksimale intensitet. Han forklarer at man kan sammenligne solsyklusen med orkansesongen.

- Det vil bli flere stor solstormer i tiden fremover enn det vi har hatt før, sier han.

Men ikke alle er enige i denne tesen. Andre forskere har benyttet andre teknikker og kommet frem til at den solsyklusen som nå har startet vil bli svakere enn den forrige.

- Så vi står med to anslag og kan bare avvente og se hva fremtiden bringer, sier Brekke.

Solstorm er en eksplosjon på solen som slynger ut gass og partikler. Disse kan skade sensitiv teknologi. Dette er forøvrig de samme partikkelene som lager det langt triveligere nordlyset.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk