KONTIOLAHTI (Nettavisen): Søndag gikk Tarjei Bø inn til nok en VM-bronse under herrenes jaktstart i Finland.

Dette var 26-åringens tredje bronse så langt i mesterskapet og en stor opptur for Bø. Han har slitt med sykdom inn mot mesterskapet.

Det er heller ikke første gang storebror Bø sliter med sykdom. I 2011 var han regnet som verdens beste skiskytter, men siden har det vært mye opp og ned for Stryn-gutten. Det har blitt noen store oppturer, men også noen svært store nedturer. Han hadde derfor ikke store håp før årets VM.

- Dette er i ferd med å gå fra en av de verste sesongene mine noensinne, til én av de beste, sier Bø til pressen etter rennet søndag.

- Helt jævlig
Det at Bø nå igjen viser muskler er noe også lagkameratene unner ham. Alle på det norske laget er klar på at Bø har hatt det «jævlig».

- Dette er moro for Tarjei. Han fortjener det, etter å ha strevd mye i vinter. Med den jobben han gjorde i sommer og høst, da han var i veldig god form, ble forventningene skrudd opp. Det lå an til å bli skikkelig, skikkelig bra. Da gjør det enda mer vondt når du ender opp med å kjempe om 15.-plasser. Det er brutalt og jævlig, sier Emil Hegle Svendsen.

- Det kan sammenlignes med å være forlovet med verdens deiligste dame, så kommer bryllupsdagen og hun forlater deg ved alteret, sier han.

Superveteran Ole Einar Bjørndalen er enig angående Bø.

- Han har jobbet så hardt i fjor sommer og høst og vært i så god form, så det han har opplevd er helt jævlig, rett og slett. Det er bare å unne ham hvert eneste løp han gjør det bra. Her nede skyter han best av alle. Han er verdens beste skytter nå og tar medalje på det, sier Bjørndalen.

- Mobber ikke
Lillebror Johannes Thingnes Bø hadde ikke dagen søndag og endte langt nede på listene. Han gledet seg likevel stort over brorens innsats.

- Det har vært kjedelig for ham. Jeg trener jo mindre, men får likevel ting lettere og vinner løp. Han gjør ting mer riktig enn meg, men jeg går fortere, da er det ingenting som gjør meg gladere enn at han slår tilbake.

- Vi har snakket minst mulig om dette. Vi mobber hverandre for mye, men når det kommer til skiskytingen, gjør vi ikke det. Det er ikke noe gøy å bli mobbet for det vi driver så mye med, sier lillebror Bø.

- Vinneroppskriften?
Også 21-åringen trekker fram det at Tarjei Bø var i svært god form tidlig i sesongen, men at sykdom satte ham tilbake i månedene før VM.

- Han var rå på sommertreningen, jeg var også rå, men han var litt foran. Jeg har holdt meg frisk i vinter, mens han ble syk. Han blir alltid syk, hvert eneste år. Men det er kanskje vinneroppskriften for ham?

- Det funker, jo. Før OL i fjor var han frisk som en fisk, men da gikk det ikke spesielt bra, trekker Johannes fram om sin fem år eldre bror.

- I kjelleren
Bronsevinneren selv innrømmer at han er sliten nå.

- Det koster å mobilisere så mye. Det var en knallhard mixed stafett med en tøff sisterunde for ikke å bli nummer fire. Det samme på sprinten lørdag og i dag skjedde det samme igjen, forteller Bø til pressen.

- Det er tre løp hvor jeg bruker alle krefter jeg har igjen for å ta medalje. Nå blir det godt med tre dager fri. I dag var jeg i kjelleren fysisk og mentalt på skytingen. Tidligere i år var jeg i kjelleren psykisk. Det har vært tøft å få slag i trynet hele veien. Jeg kjente på det tidligere i vinter.

- Et krav
Bø tror at sykdommen inn mot VM i Kontiolahti har gitt ham en litt annen inngang til mesterskapet, enn det mange andre har hatt.

- Mentaliteten blir slik at du vet du må skyte godt. Det kravet har ligget der den siste måneden før VM. Jeg må få ned blinkene, sier han.

- Jeg har sett for meg løpene gang på gang, fortsetter han.

Nå føler han at ale nedturene i etterkant av 2011 er glemt.

- Nedturene er glemt, det handler om å lykkes, vinne medaljer og vinne løp. Jeg har ikke vunnet så mange løp, men jeg begynner å bli bortskjemt med medaljer etter hvert. Det snur fort, forteller 26-åringen.

Både normalstart, fellesstart og stafett gjenstår i Kontiolahti-VM, så Bø har fortsatt alle muligheter til å få med seg mer metall hjem.