Gå til sidens hovedinnhold

- Som å smøre brunkrem på en kvise

Her er advarselen til Martin Andresen.

Det koker rundt ørene til Vålerenga-trener Martin Andresen.

Forrige uke røk klubben ut av cupen mot Sandefjord, og det pinlige cupnederlaget ble etterfulgt av hjemmetap mot Tippeligaens desiderte bunnlag Stabæk.

Etter det har presset på Andresen økt betraktelig.

Hva betyr tillit?
Skal man dømme ut fra VIF-ledernes uttalelser, har Andresen likevel tilsynelatende full tillit.

- Det har ikke vært et tema (å sparke Andresen) hos oss som faktisk skal ta slike avgjørelser, sa Vålerenga-leder Håvard Lunde til Nettavisen denne uken.

Men tillit er ikke nødvendigvis et godt tegn. Det viser tall Nettavisen har kommet frem til.

Av de fem siste trenerne som har fått sparken i Tippeligaen siden 2010, har hele fire stykk hatt tillit av klubbstyrene mindre enn en uke før de fikk sparken. Se faktaboksen til venstre.

Verst var det kanskje i Molde da Kjell Jonevret fikk sparken i 2010.

- Kjell har klubbens fulle tillit, sa Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen sent på kvelden den 29. august.

Morgenen etter fikk Jonevret fyken som Molde-trener.

- Brunkrem på en kvise
Man kan selvsagt argumentere for at styrelederne ikke kan si noe annet, men det er lov å si ingen kommentar. I eksemplene over har alle ettertrykkelig uttalt at trenerne har tillit.

- Det der er en floskel. Når styret går ut og sier at de har tillit, er det bare for treneren å begynne å pakke kofferten. Det blir som å smøre brunkrem på en kvise, sier Ivar Hoff til Nettavisen.

Fotballekspert Lars Tjærnås har tidligere vært i trenerstaben til klubber som Wimbledon, Lillestrøm og Vålerenga. Han mener klubblederne har en vanskelig jobb når de blir spurt om trenerspørsmålene når presset er som størst.

- Lederne har knapt noe valg. Som trener har du enten full eller null tillit, aldri noe i mellom. Det kan virke uriktig og banalt, men det må kommuniseres på den måten. Så er det selvsagt mye interne prosesser hvor det verken er full eller null tillit, sier Tjærnås til Nettavisen.

Tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam tror på sin side det handler om å få arbeidsro.

- Det er veldig merkelig at de i det ene øyeblikket skal stå frem og si at de støtter treneren eller manageren, og en uke senere får han sparken. Det har nok med timing å gjøre, at de må holde avstand til omgivelsene i viss periode, sier Lundekvam til Nettavisen.

Lars Moldestad er styreleder i Brann, og var en del av prosessen da Steinar Nilsen ble avskjediget som Brann-trener i 2010. Han uttrykte full tillit til Nilsen dagen før han var med på å sparke ham.

- Det er ofte slikt i en klubb at tillitsforholdet går litt på tvers av styret og trener. Det er også en spillergruppe som spiller en viktig del. Man har det klassiske begrepet om at «treneren har mistet garderoben». Det går veldig seint før spillerne går til det punktet at de sier at dette faktisk ikke fungerer lenger, sier Moldestad til Nettavisen.

- De signalene kommer egentlig ganske ofte først etter at det har vært samtaler mellom styret og trener. De venter kanskje på utfallet av en slik samtale før de reagerer, fortsetter han.

Tror han ryker
Neste Vålerenga-kamp er mot Aalesund om en snau uke. Ivar Hoff tror Andresen kan være historie på Valle innen den tid.

- Jeg tipper at Vålerenga nå prater med hovedsponsoren, og ber dem få pengene det koster å bli kvitt Andresen. De taper mer enn fem millioner på å la ham fortsette. Sponsorer mister interesse, publikum kommer ikke på kampene. Det sto vel i Nettavisen at Hafslund-direktøren var lei, også, sier Hoff.

Han har helt rett.

- Nå må vel de fleste unnskyldninger vært brukt opp. Han ble reddet av cupgull første sesongen, men etter alle de kostbare bomkjøpene, må nok være nok, sa nemlig Hafslund-direktør Frode Geitvik til Nettavisens NA24 mandag kveld.

- Bør trekke seg
Hoff mener Andresen nå bør innse nederlaget og trekke seg.

- Hadde han vært et ekte mannfolk hadde han trukket seg som Vålerenga-trener, holdt hendene i været og innrømt at det ikke gikk. Da hadde han vist respekt, så får han prøve på nytt i en annen klubb. Tilbud kommer han til å få, sier Hoff.

Onsdag skal Martin Andresen i møter med styret og sportslig utvalg. Da kan prosjekt Andresen være over for denne gang.

PS: Martin Andresen har ikke besvart Nettavisens henvendelser tirsdag formiddag.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken