Egil Drillo Olsens utnevnelse skapte onsdag engasjement både blant norske fotballeksperter og landslagsspillere. Men mens det norske engasjementet var av positive karakter, er våre nærmeste naboland mildt sagt forskrekket over NFFs Drillo-utnevnelse.

- Wow, finnes han fortsatt, spør Olof Lundh, fotballekspert i svensk TV 4.

Danskene går enda lenger.

- Den fotballstilen som først og fremst karakteriserte Drillo er den mest destruktive og triste jeg noensinne har opplevd i internasjonal fotball. Jeg kan ikke tenke meg noe mer umoderne. Det blir som å tisse i buksene om Norge på kort sikt får snudd det sportslige. Varmt nå, men så kaldt, spesielt for talentutviklingen, tordner Flemming Fjeldgaard - sportsredaktør i Danmarks eldste avis, Berlingske Tidende.

Les Nettavisens kommentar: At du tør, Drillo!

- En håpløst umoderne spillestil
Fjeldgaard legger ingen ting imellom i sin mail til Nettavisen, og mener utnevnelsen av Drillo er et sørgelig valg for norsk fotball.

- Her fra den danske delen av sidelinjen er det stor respekt for den norske fotballkunnskapen, og inntrykket er at det i Norge fortsatt er store trenertalenter. Vi har i en årrekke med misunnelse sett på at flere norske trenere også utmerker seg i utlandet.

- Det er derfor forunderlig at Drillo nok en gang skal forsøke seg på Norges fineste fotballplattform. Det er trist at ledelsen i det norske fotballforbundet ikke tror at den neste generasjonen med trenere har utviklet seg tilstrekkelig, og at det norske fotballforbund tror på en spillestil som er håpløst umoderne og slett ikke i harmoni med den fotballskole de beste norske fotballspillerne heldigvis representerer ute hos sine utenlandske arbeidsgivere.

- Ak, hvor trist
Og Fjeldgaard gir seg ikke der.

- Vi ser lilleputtnasjoner som Malta og Liechtenstein praktisere etter samme formel, men for en stolt fotballnasjon som Norge må det være ulidelig å se dyktige pasningsspillere redusert til to brikker mellom to punkter – backen med den lange avleveringen og angriperen med sin stuss til nedfallsstasjonene. Ak, hvor trist det er. En dansk landslagstrener med samme tilnærmelse ville ikke fått støtte i den danske offentlighet for fem flate øre.

- Det (å ansette Drillo) er etter min mening et helt feil skritt. Helt galt. Primært fordi det er et tilbakeskritt i forhold til den utvikling som generelt preger fotball – teknisk ferdigheter, pasningsspill og tempokontroll. Det meste av Europa og i særdeleshet samtlige av de største fotballandene er på vei i motsatt retning, med et fokus på 4-2-3-1-fotball etter brasiliansk, hollandsk og fransk mønster. Nå går Norge motsatt vei, med et comeback for 80-tallets kick and run-fotball, og jeg kan ikke se noen argumenter for at dette skulle være de vises stein.

Advarer norske tenåringer
Fjeldgaard er spesielt bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for den norske talentutviklingen.

- Det vil være negativt for norsk talentutvikling hvis man bruker en så simpel og stram formel som den Drillo representerer. Jeg håper for Norges del ikke at de beste tenåringene tror at Drillo-stilen vil skaffe dem lukrative proffkontrakter i utlandet. Det vil ikke være tilfelle.

- På landslaget har Norge fortsatt bruk for å skape en kobling mellom det beste fra Norge og det beste fra kontinentet – fysisk gjennombruddskraft, effektive dødballer, hurtig kontringsfotball, jerndisiplin i det defensive OG dristig pasningsspill, sikker teknikk og ballkontroll, og en høy grad av selvsikkerhet i en tålmodig oppbygging av det offensive spillet.

- Rosenborg har lenge mestret dette. Drillo har det aldri, avslutter Fjeldgaard.

- Savnet støvlene til Drillo
Svenskene er langt mildere i sin Drillo-kritikk, selv om Olof Lundh innrømmer han er en av få svensker som faktisk satte pris på det Drillo gjorde med det norske landslaget.

- Jeg har savnet hans støvler og kyniske fotball. Bare så synd at det sporet ut i Wimbledon, skiver Lundh i en e-post til Nettavisen.

Selv mener TV 4s fotballekspert at valget er et tilbakeskritt for norsk fotball, og at Drillo-stilen ikke lenger passer. Hans tips er at NFF har valgt Egil Olsen mest fordi de ikke fikk den de ville ha – eller forsøker å kjøpe seg tid.

Landslagstrenerens spillestil er han dog ikke så kritisk til.

- Resultatene er overordnet. Han fikk resultater med det norske landslaget, og hvilke nordmenn ønsker vel ikke å juble som de som var i Marseille i 1998?

- Sånn sett er det vel greit, mener Lundh.

Drillo: - Håper de synes det er helt jævlig
Drillo selv tar de skandinaviske reaksjonene med ro. På onsdagens pressekonferanse håpet han faktisk at våre nærmeste naboer ville reagere på landslagsutnevnelsen.

- Jeg håper de synes det er helt jævlig.

- Noen ønsker nok at jeg mislykkes. Jeg husker fortsatt at det var folk som gråt da vi kom til VM i 1994 og 1998, sier en meget rolig Egil Olsen.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).