Gå til sidens hovedinnhold

- Som en le Carré-roman

- Jeg tror det er mye dyrere og farligere enn narkotika, sier ekspert om det forsvunnede skipet «Arctic Sea».

Siden 2008 har vi hørt mye om piratangrep mot handelsskip i farvannet utenfor Øst-Afrika. Etter at lasteskipet «Arctic Sea» med maltesisk flagg og finsk operatør forsvant på mystisk vis, spør maritime eksperter seg om sjørøverne er tilbake i Europa, for første gang i moderne tid.

Mystisk bording i Østersjøen
Den mulige kapringen skal ha skjedd mellom Åland og Gotland i den svenske Østersjøen.

4. august skulle fartøyet med en last av tømmer til verdi av 10 millioner kroner ha ankommet havnen i Béjaïa nord i Algerie. Men 10 dager senere har ingen sett snurten av båten og de 15 russiske besetningsmedlemmene. De er sporløst borte.

- Som en le Carre-roman
- Min oppfatning er at skipet etter all sannsynlighet er kapret, sier Viktor Matveyev, sjef for det finske selskapet Solchart, som eier «Arctic Sea», til DN.se.

Mikhail Voytenko, redaktør for det velrenommerte russiske maritime tidsskriftet Sovfracht, sier skipet kan ha gått med en last som skipets eier eller operatør ikke kjente til.

- Jeg tror det må ha vært en form for hemmelig last på dette fartøyet, sier han ifølge Reuters. Han mener at noen har ønsket at denne fraktejobben ikke skulle bli kjent.

- Jeg tror ikke pirater tok dette fartøyet, men det lukter av en eller annen form for statlig innblanding. Dette later til å være en skikkelig røverhistorie, som en John le Carre-roman, sier han til Reuters.

Voytenko utelukker narkotika eller annen illegal last.

- Jeg tror det er mye dyrere og farligere enn det, sier han til BBC.

Bundet og slått
30. juli kontaktet mannskapet på «Arctic Sea» rederiet og fortalte at de 24. juni ble bordet av et titall svartkledde personer som utga seg for å være politifolk. Mennene som kom om bord skal ha stilt spørsmål om narkotika, bundet og slått besetningsmedlemmene og deretter forsvunnet relativt tomhendt i en åpen båt.

Mannskapet på «Arctic Sea» skal ikke ha kontaktet politiet, nettopp fordi de trodde det var politiet som hadde avlagt dem en visitt.

Siste livstegn i Biscayabukta
28. juli hadde britiske sjøfartsmyndigheter kontakt med besetningen om bord da skipet passerte den engelske kanal. 31. juli hadde svensk politi en kort samtale med skipet. Da skal de ha befunnet seg i Biscayabukta utenfor Frankrikes vestkyst og Spanias nordkyst. Og siden har ingen hørt noe.

- Hvem skulle tro at et kapret skip skulle kunne passere gjennom et av de mest kontrollerte farvann i verden, sier en overrasket Mark Clarck i det britiske Sjøfartsdirektoratet til Time.com.

To angrep?
Ifølge Telegraph.uk kan «Arctic Sea» ha blitt angrepet to ganger, først i Østersjøen og deretter nær Portugal. Talsmenn for EUs maritime myndigheter sier til avisa at det kom en rekke radiomeldinger fra skipet etter at det hadde passert Den engelske kanal. Den samme kilden ville ikke gi flere detaljer av hensyn til etterforskningen.

Medvedev beordret piratjakt
Russlands president Dmitrij Medvedev har gitt landets marine beskjed om å lete etter det savnede skipet, men så langt uten resultat. Rykter om at et skip som lignet «Arctic Sea» ble forfulgt av en russisk fregatt utenfor Gibraltar ble torsdag dementert.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken