Gå til sidens hovedinnhold

- Som en ordinær høstinfluensa

Helsedirektøren sier det ikke er nødvendig å gå til lege for å bli frisk av svineinfluensa.

To nordmenn er bekreftet smittet av AH1N1, den såkalte svineinfluensaen.

En kvinne og en mann i 20-årene som den siste tiden har studert i Mexico, ble syke etter at de kom hjem tidligere denne uken. Lørdag kveld viste tester at de hadde svineinfluensa.

LES SAKEN HER: To smittet av svineinfluensa i Norge.

Mild sykdom
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet sier til Nettavisen det ikke er grunn til å bekymre seg, til tross for at viruset nå er påvist i Norge.

- Dette er ikke noe å være redd for. Svineinfluensa er en mild sykdom, som man ikke blir særlig syk av, sier Larsen til Nettavisen.

Den ene av de to studentene er mer eller mindre frisk allerede, og ingen av de to har vært innlagt på sykehus.

- Ordinær influensa
Under en vanlig høstinfluensa blir rundt 10 prosent av den norske befolkningen syk. Ifølge folkehelseinstituttet vil det i verst tenkelig tilfelle være 25 prosent av nordmenn som får svineinfluensa.

- Vi kan ikke si det helt postitivt, men dette ligner veldig på en ordinær influensa. Forskjellene er at mot denne varianten har trolig ingen eller få et immunforsvar. Dermed vil flere bli syke en under en vanlig høstinfluensa, men ikke sykere, understreker Larsen.

Han sier at årsaken til at norske helsemyndigheter likevel følger de som nå er smittet og de rundt ekstra nøye, er for å undersøke sykdomsforløpet.

- Smittede som har vært i Mexico eller USA eller familie og andre som kan ha blitt smittet i denne første fasen er av interesse for å se hvordan sykdommen utvikler seg. Men det er viktig å understreke at dette er en langt mildere sykdom enn det vi først fryktet.

Tre døde
For de første opplysningen fra Mexico, som først meldte om denne varianten av influensa, tydet på en langt mer alvorlig situasjon enn det som nå tegner seg, mener helsedirektøren.

- I ettertid har meksikanske myndigheter justert tallene ned, og det er først etter at sykdommen kom til USA at vi kan stole på tallene.

Mexico er nå oppe i underkant av 50 døde som følge av smitten. I USA er det meldt om to dødsfall der smitten er påvist, i Canada ett. I dette siste tilfellet var det også snakk om andre alvorlige helseplager.

Trenger ikke lege
Det finnes tusenvis av varianter av H1N1-viruset. En vanlig influensa er ubehagelig, men ikke farlig og går over av seg selv.

- Det er ikke nødvendig å gå til lege for å bli frisk, en influensa går over av seg selv. Vi har gitt de som nå er påvist smittet tamiflu, men dette er ikke nødvendig for å bli frisk, sier Helsedirektøren.

En vanlig influensa kan derimot også være dødelig, og gamle mennesker og andre med svekket helse bør derimot ta smitten mer alvorlig, og gå til lege som vanlig.

- Vask hendene
- Denne sykdommen skal behandles på samme måte som ved en vanlig høstinfluensa. For å unngå smitte skal man vaske seg godt på hendene, holde seg hjemme fra jobb, unngå å kjøre kollektiv eller hoste på andre.

Det er for øyeblikket flere norske studenter i Mexico. De fleste er ifølge Larsen på vei hjem til Norge for å avlegge eksamen her.

Studentene har blitt informert om situasjonen og fått beskjed om å kontakte helsemyndighetene dersom de får symptomer på influensa.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken