Gå til sidens hovedinnhold

- Som gull for superrike

Professor slakter de rødgrønnes skattepolitikk.

Skattedebatten raser i Norge. Mens mange lønnsarbeidere synes mye av inntekten forsvinner i skatt, slipper landets rikeste relativt billig unna.

NA24 - din næringslivsavis

Leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, foreslår i Dagsavisen en egen skatt på aksjehandel, sette tak på rentefradraget og fjerne skjermingsavgiften. Det er oppskriften for å skatte de rike hardere, hevder han.

Les: - Slik tar du de de rike, Jens

Men det er ikke det som er den rette oppskriften for å få has på de virkelige superrike, ifølge professor i skatterett Ole Gjems-Onstad.

- I dag er det helt blinde fordeler for de superrike. Det er et tankekors at en rød regjering sørger for det. Det er fordi de hører for mye på Finansdepartementet, som ikke vil innrømme at de har gjort en feil. Det er utrolig at vi har disse reglene, sier professor i skatterett Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI til NA24.

- Skjermfradrag er gull verdt
Han mener de to første forslagene bare er tull, men vil bevare det siste, med en «nøytralisering»:

1. Fjern skjermingsfradraget og sett samtidig ned skatten på aksjeutbytte.

Skjermingsfradraget gjør at man kan ta ut tre prosent av aksjekapitalen skattefritt per år. For folk flest er aksjekapitalen på 100.000 kroner, og det er lite utbytte å snakke om. Men for de superrike, som har aksjekapital på flere hundre millioner, blir det snakk om å hente ut millioner av kroner skattefritt rett i lomma.

- For de virkelig rike er det fantastisk gunstig. Det er en regel som for de er gull verdt, sier Gjems-Onstad.

Han hevder at dersom man samtidig setter ned utbytteskatten fra 28 prosent, vil det nøytralisere skatten og samtidig ta bort unødvendige fordeler for de rike.

- Unødvendig regel
I tillegg vil Gjems-Onstad at Norge innfører skatt på handel gjennom investeringsselskaper:

2. Fjern regelen om at investeringsselskaper har null i skattesats.

Den gjør at investorer kan handle aksjer skattefritt gjennom investeringsselskaper, selv om de ikke eier mer enn fem prosent av disse.

- Regelen er helt unødvendig. Det første man må gjøre er å opphøre den, sier Gjems-Onstad.

En av Norges største investorer kan ha over 700 millioner kroner i gevinst gjennom aksjehandel - skattefritt - og samtidig hente ut 15 millioner kroner i utbytte - også skattefritt. Det betyr to ganger null i skatt.

- Fjerne en dumhet
Venstresiden truer med å skattlegge de rike for å redde velferdsstaten. Men mens regjeringen ikke ønsker noen skattedebatt før i 2009, er det stadig flere enn Høyres Victor Norman som hevder at høyere skatter må til dersom Norge skal fortsette å være en velferdsstat.

- I sumtall er det neppe veldig store beløp, det er snakk om. Men i dag henger ikke skattesystemet sammen. Det blir mer å fjerne en dumhet, sier Gjems-Onstad.

Flagger ut
Dermed vil noen hundre millioner fra Stein Erik Hagen, Kjell Inge Røkke, Johan Johannson, Olav Thon, Odd Reitan, Johan Andresen, Arne Wilhelmsen, Arne Blystad og Jacob Stolt-Nielsen likevel ikke sørge for at skolene, politiet, sykehusene, trygdene og forsvaret kommer seg opp av grøfta.

- Selv ikke Jan Davidsen ønsker å skattlegge de rike veldig hardt. Alle vet at om man gjør det, så flytter de. Alle vet at LO ikke vil innføre et skattesystem som truer de rike og arbeidsplassene. Men å bidra til et mer fornuftig system, det vil virke moralsk riktigere, sier Gjems-Onstad.

Norges allere rikeste person, John Fredriksen, har da også flagget ut.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler