- Studenter vil ha fri midt på sommeren for å ta ferie. Dette er en trend som er forsterket fra 2003 og 2004 fram til nå, sier regiondirektør i Adecco, Torben Sneve, til Nettavisen.

Han tror studieprogresjonen og stadig strengere krav til studentene gjør at mange ikke rekker å ta fri under studieløpet. Derfor vil de heller ha fri om sommeren.

På jobbjakt? Finn ledige stillinger nederst i saken

Bedre økonomi
Sneve mener stadig flere jobber ved siden av studiene og har en økonomi som gjør at de ikke må jobbe hele sommeren.

Han forteller at det de siste årene har vært forandring i arbeidstakernes ønsker.

- Vi ser at mange studenter blir mer bevisst på å få de rette jobbene. De er opptatt av å få erfaring innen sin studieretning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Tenk på framtida
Direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Sigrun Vågeng, mener det er smart å tenke langsiktig.

- Man bør tenke på at alle skal ha en lang arbeidskarierre, og da er det viktig å gjøre et godt inntrykk. Det er spesielt uheldig med unnasluntring og å be om ferie helt i starten av et arbeidsforhold, sier hun.

Siste fra Nettavisen.no/jobb:


- Slik gjør du et godt førsteinntrykk

- «Jeg gikk og sykemeldte meg»

- Tannlegen som får kjendisene til å le

Viktig med referanser
Sneve forteller at det også er viktig med referanser for å få jobber som krever spesielle kvalifikasjoner. De har likevel ansatt personer uten erfaring til yrker som normalt krever utdanning.

- De prøves først ut i korte oppdrag slik at vi kan se om de er egnet for jobben, og arbeidsgiver blir selvfølgelig informert om dette, sier Sneve.

Vikarbyrået Adecco har 12.000 mennesker i jobb hver dag. Om sommeren er det ifølge regiondirektøren 1500 til 2000 flere per dag. De aller fleste av disse er studenter.

Vågeng mener også det er viktig med gode referanser.

- Selv om vi har et svært godt arbeidsmarked er det veldig viktig å skaffe seg gode referanser. Et naturlig sted å få disse er gjennom sommerjobber.

Hun tror mange kan få vansker med å få gode jobber uten dette.

Skjønner at man vil ha fri
Sneve forteller at det kommer stadig flere svenske jobbsøkere.

- Det er ikke bare på grunn av at det er høyere lønn, men også fordi svensk ungdom ser ut til å trives svært godt i hovedstaden, sier han.

De som søker jobb hos vikarbyrået blir kalt inn til intervju der de blir spurt om planene for sommeren. Det er her regiondirektøren ser stadig større krav fra studentene.

- Vi er jo litt fleksible, og skjønner at man ønsker litt fri. Det er vanlig med en såkalt ”festivaluke”. Men tendensen er at flere ønsker lengre fri.

Mange ledige
I skrivende stund gir et søk på ”sommerjobb” på finn.no 2114 stillinger i 542 annonser. En rekke av dem krever ikke spesielle kvalifikasjoner. Oslo er stedet med flest ubesatte stillinger.