Gå til sidens hovedinnhold

- Sønnene gir meg styrke

Bo Holmberg sier det er sønnene som har gitt ham kraft til å takle sorgen over drapet på Anna Lindh, i det første intervjuet siden ektefellen ble drept.

For første gang snakker enkemannen ut, i et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter.

I tiden før hun ble drept, var Anna Lindh og Bo Holmberg inne i en veldig lykkelig periode av sitt ekteskap, forteller han til Dagens Nyheter.

De levde begge hektiske liv, men hadde likevel tid til hverandre, til å diskutere politikk og filosofi. Holmberg har i likhet med Anna Lindh lang erfaring som politiker.

- Anna var glad

Den siste gangen han så henne før hun ble knivstukket, var gjennom vinduet på kontoret sitt. Anna var på vei til toget.

- Hun gikk over torget med sine raske, energiske skritt, spiste på en frukt, og jeg så på bevegelsene hennes at hun var glad, sier han.

Sønnene gir styrke

Under et døgn senere lå han overveldet av sorg på gulvet på sykehuset. "Hvordan skal jeg klare barna"? sier han at han tenkte. Men da han kom hjem og fikk snakket med sønnene, følte han seg sterkere.

"Mamma lever i oss, for vi har hennes blod, hennes farger, hennes oppdragelse" har 13 år gamle David sagt.

- Når jeg ser guttene kjenner jeg at de klarer dette. Om de klarer det, da kommer jeg også til å gjøre det. Det trodde jeg ikke da jeg fikk dødsbudskapet, sier Holmberg.

Han forteller at på kvelden, når guttene har sovnet, tenner han et lys foran Anna, prater med henne og spiller litt musikk.

Opprørt over media

Han har forsøkt å holde avisene unna barna, men rekker det ikke alltid. Noen av oppslagene synes han har vært spesielt ille.

- Bildene av Anna på båren og løgnene om hva den nå løslatte "morderen" skal ha sagt. Den virkelige morderen sa ingen ting.

Ønsker ikke hevn

- Hva tenker du om personen som tok din hustrus liv? spør Dagens Nyheters journalist.

- Det egner seg ikke på trykk.

- Om jeg sier hevn, hva sier du da?

- Nei.

- Hat?

- Vet ikke. Nei.

- Når Anna snakket med David og Filip sa hun at den som kjenner hat og vil ta hevn, han er ikke noe godt menenske. Jeg må svelge slike følelser, forklarer han.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente