Gå til sidens hovedinnhold

Sony lar kinoer vise «The Interview» tross trusler

Obama applauderer helomvendingen.

En uke etter at Sony Pictures avlyste premieren på Nord-Korea-parodien «The Interview», får amerikanske kinoer likevel lov til å vise filmen 1. juledag.

Sony Pictures besluttet 17. desember å avlyse den planlagte Nord-Amerika-premieren 25. desember da en gruppe hackere truet med å angripe kinoer som viste filmen.

USAs president Barack Obama kritiserte filmstudioet for å trekke filmen og mente avgjørelsen var feil.

– Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama forrige uke.

Parodierer Nord-Koreas leder
Etter at filmselskapet tirsdag likevel bestemte at filmen skal vises, opplyser Det hvite hus at presidenten «applauderer Sonys avgjørelse».

– Vi er et land som tror på ytringsfrihet. Sonys avgjørelse og kinoer som vil vise filmen, lar folk ta sitt eget valg om filmen, sier talsmann Eric Shultz i Det hvite hus.

Sony Pictures har møtt motbør også fra Hollywood og ytringsfrihetsaktivister for beslutningen om ikke å vise filmen. Det er ikke kjent hvor mange kinoer som nå likevel vil vise filmen 1. juledag, men Sony Pictures' sjef Michael Lynton sier at selskapet «fortsetter innsatsen for å sikre flere plattformer og kinoer» for actionkomedien.

– Vi har aldri gitt opp arbeidet med å få sluppet «The Interview», og vi er glade for at filmen vår vil bli vist i et begrenset antall kinoer i USA 1. juledag, skriver Sony Pictures i en pressemelding.

Truet publikum
En gruppe som kaller seg Guardians of Peace, tok på seg ansvaret for et omfattende dataangrep mot Sony Pictures' datasystem 25. november. Det ble oppfattet som hevn for at studioets film «The Interview», som gjør narr av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Truslene som fulgte, fikk først en rekke kinoer, og deretter Sony Pictures selv, til å avlyse premieren. Flere amerikanske kinoer opplyste på sosiale medier tirsdag at de nå ville vise filmen.

Amerikanske myndigheter har åpent anklaget Nord-Korea for å stå bak dataangrepet. Pyongyang må innrømme at det bestilte angrepet og kompensere Sony for skadene, krever USA. Nord-Korea avviser ethvert ansvar for dataangrepet.

Truer Twitter med søksmål
Filmselskapet truet tirsdag med søksmål hvis ikke Twitter fjerner materiale som er stjålet av hackere og spredt via nettstedet. Hackerne ødela flere filer i datanettverket og offentliggjorde blant annet pinlige eposter fra selskapets ledelse. Noe av materialet ble spredt via Twitter.

USAs president Barack Obama vil ikke omtale hackingen som en krigserklæring, men har varslet at Washington vil komme med et «passende» svar. Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av dataangrepet

Mandag forsvant nettilgangen i Nord-Korea i flere timer, noe som førte til spekulasjoner om at USA hadde iverksatt en motreaksjon. Det ble imidlertid avvist av amerikanske kilder.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner