Gå til sidens hovedinnhold

Søppelfjell blir monument for Ariel Sharon

Fyllingen skal gjøres om til en park to og en halv gang så stor som Central Park i New York.

Sykehuset der Israels tidligere statsminister Ariel Sharon ligger i koma etter et hjerneslag i januar 2006 er synlig fra søppelfyllingen Hirya utenfor Tel Aviv. Det stinkende søppelfjellet skal etter planen bli minnesmerke for den markerte soldaten og politikeren Ariel Sharon.

Søndag møttes statsminister Ehud Olmert, president Shimon Peres, Sharons sønner Omri og Gilad og hundrevis av andre funksjonærer og venner ved fyllingen som skal bli til Ariel Sharon Park.

- Det er første gang i historien at en statsminister og en president stiller som vertskap på toppen av et søppelfjell, sier Martin Weyl, en av drivkreftene bak prosjektet.

-Sharon var en naturens og jordens mann, sier hans assistent Raanan Gissin. -Dette er ikke et monument, det er et levende prosjekt.

Fyllinga fungerte som søppeldynge for Tel Aviv i 46 år. Søppelfjellet er nå 60 metter høyt og er et populært møtested for ulike åtselfugler. Like ved ligger Israels internasjonale flyplass, og søppelfyllingen var merkbar for øye og nese inntil myndighetene bestemte seg for å ta affære. I 1998 ble fyllingen stengt, og det ble avgjort at den skulle omdannes til et miljømessig statusprosjekt med resirkuleringsanlegg og en temapark om gjenvinning.

Fyllingen skal toppes med et lag av plastikk, men søppelberget skal fortsatt være synlig som en topp, melder AP.

Parken skal bli to og en halv ganger så stor som Central Park i New York, og det vil ta mellom ti og 20 år å fullføre prosjektet.

Deler av parken er allerede åpent for publikum med gang- og sykkelstier langs elven Ayalon og et utsiktspunkt mot Middelhavet.

- Siden området nå blir gjort om til noe som tjener offentligheten, finnes det ikke noe mer passende navn for parken enn Ariel Sharons navn, sa president Shimon Peres ved dedikasjonsseremonien.

Reklame

Best i test påskeegg 2021