Gå til sidens hovedinnhold

Søppelterror mot ambassaden

Bevæpnet med en søppelbøtte gikk mannen løs på den amerikanske ambassaden.

(iOslo.no) Kaster du søppel mot den amerikanske ambassaden, risikerer du fengsel. Det fikk en 38 år gammel mann erfare da han 29. april i fjor gikk til et heller skittent angrep på Den amerikanske ambassaden i Oslo.

Etter en fuktig kveld på byen, dro han med seg en søppelkasse fra en 7-Eleven like ved, og kastet denne mot gjerdet som omkranser ambassaden.

Husket ikke brøling
Etter kastingen hadde han gått frem til gjerdet, presset ansiktet frem og brølt mot ambassaden.

Angrepet førte til at mannen ble tiltalt. I Oslo tingrett nylig forklarte mannen at det var i ren frustrasjon over USAs utenrikspolitikk at han hadde kastet søppelbøtten mot gjerdet, men at han ikke hadde til hensikt å kaste den over. Han kunne ikke huske å ha brølt noe på stedet.

Mannen ville ikke kommentere søppelkastingen da Nettavisen kontaktet ham.

To av vaktene som var til stede utenfor ambassaden, forklarte i retten at tiltalte hadde kastet søppelkassen mot gjerdet, og at han deretter hadde hoppet på gjerdet mens han brølte. Begge vaktene oppfattet den tiltalte som «veldig full», heter det i dommen.

Tidligere lovbrudd
Mannens forsvarer, advokat Cathrine Aspestrand Furre, sier til Nettavisen at mannens tidligere lovbrudd gjorde at aktor la ned påstand om ni måneders fengsel, hvorav fem skulle være betinget med en prøvetid på tre år.

- Poenget her er jo at tiltalen gikk ut på skade og forsøpling mot ambassade, altså paragraf 95, det er det som gjør det spesielt. Det er ikke snakk om vanlig forsøpling. Bakgrunnen for aktors påstand var at han var domfelt for lignende lovbrudd før, sier advokat Cathrine Aspestrand Furre.

Mannen ble dømt til ubetinget fengsel i åtte måneder i Oslo tingrett 2. februar 2006, for flere handlinger rettet mot Den amerikanske ambassaden.

- Påtalemyndigheten var av den oppfatning av at det var fare for gjentagelse, samtidig som de allmennpreventive hensyn veier tungt i slike saker, sier Furre.

Må holde seg unna
Retten valgte å frikjenne mannen for søppelkastingen.

- Ved at han ikke forsøkte å kaste søppelstativet og dets innhold inn på området bak gjerdet, kan han ikke dømmes for forsøk på å tilsmusse området innenfor gjerdet slik gjerningsbeskrivelsen i tiltalebeslutningen går ut på, heter det i dommen.

Mannen er tidligere dømt til å holde seg unna ambassaden med en radius på minst 100 meter, og han ble derfor dømt for overtredelse av dette med en betinget fengselsstraff på seks måneder med en prøvetid på tre år.

Mannen ble ikke idømt saksomkostninger.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie