Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Amerikas VM-kupp

Det fjerde søramerikanske laget skjøt seg til kvartfinalen etter straffespark. Nå kan alle fire ende opp i semifinalen.

PARAGUAY - JAPAN 0-0 (5-3 etter straffer):

Europa hadde 13 representert i sommerens fotball-VM.

Sør-Amerika hadde fem.

Men hegemoniet i toppen av den internasjonale fotballen, der Brasil og Argentina har vært de eneste reelle utfordrerne til de europeiske toppnasjonene i VM, er i ferd med å endre seg.

For etter Paraguays seier på straffesparkkonkurranse over Japan i tirsdagens åttedelsfinale, er fire søramerikanske lag klare for kvartfinalene i Sør-Afrika - mot tre europeiske.

Og ikke nok med det: Det er faktisk ingen umulighet at alle de fire semifinalistene i VM kommer til å være fra Sør-Amerika.

Favoritter
For selv om Paraguay vil få en tøff motstand i kvartfinalen når laget møter vinneren av kampen mellom Spania og Portugal, kan de tre andre søramerikanske nasjonene sies å være knappe favoritter i sine kamper.

Både Brasil og Argentina møter svært vanskelig motstand i henholdsvis Nederland og Tyskland, men det ville slett ikke være noen sensasjon om begge lagene skulle ta seg til semifinalen.

Uruguay møter Afrikas siste representant, Ghana, i sin kamp, og med Diego Forlán og Luis Suárez i form på topp er oddsen lav for at Uruguay er en av de fire gjenværende nasjonene etter at helgens kvartfinaler er spilt.

Til alt overmål måtte det en søramerikansk motstander til for å slå ut den femte representanten fra kontinentet, da Brasil vant 3-0 over Chile på mandag.

Brasil videre: Robinho, selvfølgelig

Dramatisk avslutning
Men tilbake til Paraguay: Laget skremte nok verken Spania eller Portugal, da Japan ble slått på tirsdag.

Etter 120 målløse og forholdsvis kjedelige minutter gikk kampen til den første straffesparkkonkurransen i årets VM, der det var søramerikanerne som dro det lengste strået.

Og det var Yuichi Komano som ble syndebukken for Japans lag. Alle de andre straffeskytterne satte sine skudd sikkert i mål, men Komano ble for ivrig på Japans tredje straffe, og smalt ballen i tverrliggeren.

Dermed gikk Paraguay seirende ut av duellen med 5-3, og er i sin første VM-kvartfinale noensinne.

Uten at det går til hodet på trener Gerardo Martino.

Liker ikke straffekonk
- Å si at det er en prestasjon å komme til kvartfinalen, er ok. Men å se på dette som min største prestasjon noensinne, føler jeg er litt forhastet, kommenterer argentineren etter kampen.

Han synes det er leit, men fortjent, at Japan røk ut etter straffesparkkonkurransen.

- Det er aldri fint for en kamp å bli avgjort på denne måten, men jeg synes vi fortjente seieren litt mer enn Japan.

Japans trener Takeshi Okada angrer imidlertid ikke på at Japan tok såpass få sjanser som de gjorde.

- Måten vi spilte på angrer jeg ikke på, ikke i det hele tatt. Spillerne var fantastiske, virkelig fantastiske, sier Okada, som etter kampen varsler at han gir seg som landslagstrener for Japan.

Men om begge lags spillere var fantastiske, kan ingen likevel beskylde dem for å bidra til en fyrverkeri av en åttedelsfinale.

FIFA beklager dårlig dømming: - Unnskyld, England

Kjedelig
Førsteomgangen på Loftus Versfeld Stadium i Pretoria var jevnspilt, med få store sjanser for noen av lagene.

Etter 20 nokså innholdsløse minutter eksploderte det riktignok plutselig da Lucas Barrios spilte veggspill med Edgar Benítez og endte opp alene med Japans keeper Eiji Kawashima.

Sistnevnte reddet imidlertid med en fin inngripen, før det var Japans tur til å yppe seg.

I andre enden av banen smalt nemlig Daisuke Matsui til bare ett minutt senere, og det knallharde skuddet traff tverrliggeren og etterlot et ristende mål bak keeper Justo Villar.

Men da heller ikke Roque Santa Cruz klarte å utnytte en stor mulighet etter hjørnespark gikk lagene målløse til pause, og andre omgang ble ikke den helt store fotballfesten, den heller.

Arjen Robben: - Jeg spilte ikke 100 prosent

Liten risiko
Utover i omgangen virket det som om begge lagene forberedte seg på ekstraomganger, noe det da også skulle vise seg å bli.

Både Paraguay og Japan skal for så vidt ha for at de prøvde seg offensivt, men i begge endene av banen virket det som om forsvarsspillerne var et hakk hvassere enn angriperne.

Ikke uten grunn: Ingen av lagene har noen gang deltatt i en kvartfinale i VM, og ville antakeligvis ikke ta for stor risiko bakover på banen.

Straffespark
Så da det fortsatt ikke var scoret mål etter 90 minutter pluss tillegg, var det klart for ekstraomganger for andre gang i mesterskapet.

Og i ekstraomgangene tok kampen seg opp i kvalitet, først og fremst ettersom Paraguay satte mer fart framover. Laget spilte seg til noen store sjanser, men også Japan hadde flere farlige forsøk foran Villars mål.

Likevel ble det ingen uttelling, og kampen gikk til mesterskapets første straffesparkkonkurranse - der altså Paraguay til slutt kunne juble over avansement.

De fem paraguayanske spillerne var alle «sikre som banken en gang var,» som Viasats kommentator Roar Stokke sa det, og Yuichi Komanos bom var det som skulle til for å sende søramerikanerne til kvartfinalen.

Så gjenstår det å se om Sør-Amerikas dominans fortsetter da.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken