Minusgradene ligger over Sør-Norge, og kulda slipper ikke grepet med det første, er meldingen fra meteorologene. Nordmenn flest kan med andre forberede seg på en kjølig julaften.

Sjekk ditt vær på våre værsider her

Kaldest i Sør-Norge natt til onsdag var Drevsjø, der gradestokken viste 35,2 minusgrader.

Noen lavere?
- Det er faktisk den laveste temperaturen som offisielt er målt i Sør-Norge denne vinteren, sier StorGeo-meteorolog Roar Inge Hansen til Nettavisen.

Mens han fra Bergen kan melde om snø og minus 1 grad, er det betydelig kaldere innover i landet og sørover. Voss hadde minus 25 grader natt til onsdag. På Blindern i Oslo var temperaturen nede i 19,3, og det er ikke langt unna rekorden. Statistikken, som går tilbake til 1937, viser at det var kaldere i desember 1981. Da viste gradestokken 20,8 minusgrader.

Mange steder på Østlandet har sett temperaturer nede i 25 minus onsdag. På Finnmarksvidda derimot, der det pleier å være veldig kaldt på denne tiden, er det rundt 12 minus.

Kulda fortsetter
Hansen og hans kolleger på StormGeo er sikre på at det fortsetter å være kaldt i Sør-Norge en god stund framover, men er mer usikre på hvor kaldt. En prognose viser litt stigende temperaturer i romjula, men det er fortsatt på minussiden med god margin.

Hvis jul i vest
På Vestlandet sørger nedbør og kulde for hvit jul. Bygene som nå sørger for et hvitt dryss er ventet å trekke ned mot Stavanger. Det blir også noen snøbyger nordover helt til Ålesund.

I Trøndelag er det fint og kaldt vær og rundt 20 minus onsdag, og det fortsetter slik på lille julaften.

Lavtrykk i nord
Nordover i landet, fra Nordland og oppover til Bodø, er det fint og kaldt vær. Et lavtrykk danner seg i Barentshavet, og det ventes vestlig vind og snøbyger inn over Finnmark og Troms. Det betyr for eksempel snø i Tromsø på julaften, ifølge prognosene. Der har de 20-30 centimeter fra før.